AleksiNiskanen

Kasvaako huippu-urheilun sponsorit puussa?

Iltasanomat uutisoi tänään (http://www.iltasanomat.fi/lumilautailu/art-2000005046177.html) , että lumilautailija Enni Rukajärvi "teki viime vuonna kovan ratkaisun. Hän lopetti yhteistyönsä urheilua isosti sponsoroivan energiajuomajätti Red Bullin kanssa. Valinta oli maailman kärkeen kuuluvan laskijan oma. – Sanotaan näin, että en pidä makeista juomista, ruokavaliotaan terveellisempään ja eettisesti kestävämpään suuntaan vuosien varrella muuttanut Rukajärvi muotoilee."

 

Itse en ymmärrä tätä logiikkaa ollenkaan. Sponsorit eivät kasva puussa. Muutenkin on puhuttu paljon suomalaisten huippu-urheilijoiden rahaongelmista, niin onko tämä sitten muka oikea suunta?! Jos kaikki huippu-urheilijat alkaisivat tekemään vastaanvanlaisia ratkaisuja sponsoreiden suhteen, miten kävisi urheilijoiden rahoituksen? Ylen uutisesta selviää (http://yle.fi/uutiset/3-9217654), että valtaosa Suomen yksilöurheilijoista tienaa alle 1200 euroa kuukaudessa. Näin ollen moni suomalainen huippu-urheilija joutuu turvautumaan toimeentulotukeen. 

Jos lumilautailussa liikkuu paljon sponsorirahaa ja uusi sponsorisopimus on helppo saada tilalle, niin asiassa ei ole ongelmaa. Jokainen urheilija on tietenkin vapaa tekemään omat ratkaisunsa ja kaikki kunnia Enni Rukajärvelle hänen saavutuksistaan huippu-urheilussa. Ongelma tässä uutisessa on sen sijaan se, minkälaisen signaalin tällaiset ulostulot antavat esim. tuleville huippu-urheilijoille. Eli sellaisen kuvan, että rahakkaita sponsorisopimuksia on muka kaikille huippu-urheilijoille pilvin pimein, että siitä vaan valitsemaan oman mielen mukaan. Todellisuus on hyvin toisenlainen. Ylen uutisen mukaan moni suomalainen huippu-urheilija elää sponsoreista huolimatta kädestä suuhun (http://yle.fi/uutiset/3-9217654) . Ylen uutisen nimettömistä huippu-urheilijoiden haastatteluista selviää mm. tällainen tarina:

"En saa yhtään rahaa suoraan tililleni, vaikka minulla on sponsoreita, joten tuloni on periaatteessa 0€. Kaikki rahat (myös liitosta) menee rahastoon ja sieltä voin nostaa niitä kuitteja vastaan, ei ruokakuitteja eikä vuokra/lainakuitteja. Ei todellakaan ole helppoa. Miten pitäisi maksaa laskut kun niitäkään ei voi laittaa sinne?" (yleisurheilu, olympiaedustaja, tulot alle 1200 euroa)"

Se, että urheilulajin kärkeen kuuluvat maailmanmestaruustason huippu-urheilijat pystyvät tekemään tällaisia ratkaisuja sponsoreiden suhteen ei tarkoita sitä, että suurin osa huippu-urheilijoista pystyisi tekemään vastaanvanlaisia ratkaisuja sponsoreiden suhteen. Jos olisin itse tehnyt huippu-urheilijana vastaanvanlaisen ratkaisun sponsorin suhteen olisin muistuttanut siitä, että vaikka ratkaisu on itselleni mahdollinen, niin suurimmalle osalle suomalaisista huippu-urheilijoista vastaanvanlainen ratkaisu ei olisi ollut mahdollinen. 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat