AleksiNiskanen

Suomen terveydenhuollon totaalinen katastrofi

 

 

Olen viimeisen parin vuoden aikana käynyt satoja keskusteluja julkisiin terveydenhuoltopalveluihin liittyen. Viestit terveydenhuollon tasosta ovat erittäin huolestuttavia ja kyseenalaistavat Suomen korkean verotuksen, jota usein perustellaan toimivalla terveydenhuollolla, joka maksaa paljon. Olen kuullut tapauskertomuksia, jossa sairaalle lapselle ei tehdä kunnon tutkimuksia terveyskeskuksessa vaan hänelle on annettu särkylääkkeitä ja käsketty mennä lepäämään. Myöhemmän samana iltana lapsi on tullut todella sairaaksi ja hänet on jouduttu viemään sairaalaan henkihieverissä terveyskeskusten piittaamattomuuden takia. Moni on myös ihmetellyt sitä, että kuumeisilta potilailta ei ole mitattu kuumetta terveyskeskuskäynnillä, vaan heille on lyöty särkylääkkeet kouraan ja käsketty menemään lepäämään. Tämähän alkaa kuulostaa Britannian terveydenhuoltojärjestelmältä, jossa asiakkaalle lyödään Paracetamolia kouraan ja käsketään menemään kotiin lepäämään. Olin itse Britanniassa aikoinaan suorittamassa yhteiskuntatieteiden kandidaatin tutkintoa. Tulin kovaan kuumeeseen ja jouduin lähtemään keskellä yötä sairaalaan. Sairaalassa kuumeekseni mitattiin 40,9. Olin ollut jo yli viikon erittäin kovassa kuumeessa ja henkihieverissä vieraassa maassa. Siitäkin huolimatta minulle annettiin Paracetamolia ja käskettiin menemään kotiin lepäämään. Kun tulin vihdoin terveeksi kerroin kohtelustani tutuilleni Britanniassa ja he kertoivat saamani kohtelun ja potilaiden laiminlyönnin olevan maan tapa. Silloin ajattelin mielessäni, että onneksi meillä Suomessa on asiat paremmin. Mutta kun juttuja kuuntelee viime vuosilta, asiat eivät todellakaan ole enää niin hyvin kuin ennen Suomen julkisessa terveydenhuollossa. Helsingissä Vuosaaren terveysaseman takaisinsoittopalveluista ei soiteta potilaille takaisin tai jos soitetaan, niin soitto tulee sairaalle potilaalle päiväkausia myöhässä (http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005070742.html . Jos ihminen on oikeasti sairas, niin ei hänellä ole aikaa odottaa päiväkausia hoitoon pääsyä. Olisiko terveyskeskusten toimintatapoja syytä selvittää korkeimmalla tasolla? Kysymyksessä on meidän kaikkien ainutkertainen elämä. Miten tällainen toiminta voi olla mahdollista? Sairaat ihmiset jätetään heitteille nyky-Suomessa, kun kaikilla ei ole voimia vaatia oikeuksiaan ja kunnollista palvelua. Suomi on menossa kovaa vauhtia kohti sellaista yhteiskuntaa, jossa kaikkia sairaita ihmisiä ei hoideta ja ihmisiä kuolee hoidon viiveen takia terveyskeskusten käytäville ja potilasjonoihin. Kuka tällaiseen maahan maksaa tulevaisuudessa veroja, joka ei pidä huolta omien kansalaistensa terveydestä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Suomessa on ollut jo kohta pari vuotta perussuomalainen sosiaali- ja terveysministeri, onko hän mitä saanut aikaan?

Juuso Hämäläinen

Isäni menehtyi viime viikolla. Hän oli yli 100v. Hän eli itsenäistä elämää koko elämänsä omassa talossaan tehden kaikenlaista loppuun asti, lukuunottamatta viimeistä viikkoa sairaalassa. Hän olisi kuollut jo 20-25 vuotta sitten, jollei perheessä olisi ollut lääkäriä, joka havaitsi terveysongelmat ajoissa ja laittoi isän hoitoon parhaisiin hoitopaikkoihin.

Ilman omatoimisuutta joutuu julkisessa terveydenhuollossa pakostakin heitteille. Parasta hoitoa ei saa kuin vaatimalla ja tietämällä itse mitä vaihtoehtoja on. Julkisella puolella potilaalle ei kerrota mitään. Koska hänen ei oleteta tietävän mistään mitään. Tohtorit mumisevat sängyn vieressä minuutin jotain hoitajille kierrollaan ja häipyvät. Ystävälliset hoitajat ovat ainut hoitokontaktisi. Hekin lähinnä hoitavat yksinkertaisia rutiineja kuten verinäytteiden ottoa. Nykyään potilas voi tietää lääketieteestä enemmän kuin hoitajansa. Siksi ei synny mitään tiedonvaihtoa potilaan ja hoitajien välillä. Ei ole mistä puhua. Ja lääkärit eivät alennu keskusteluun muuta kuin yleisellä tasolla.

Heti kun pysyt tolpillasi lennät ulos sairaalasta. Lääkäreitä et juuri näe muuta kuin menemällä yksityiseen hoitoon. Siellä sinulle saatetaan puhua kuin täyspäiselle sinusta itsestäsi ja hoidostasi.

Käyttäjän AleksiNiskanen kuva
Aleksi Niskanen

Kiitos kuin jaoit oman kokemuksesi Suomen julkisesta terveydenhuollosta. Suomi on merkillinen maa, koko järjestelmä on viime vuosikymmenet painottanut omatoimisuutta ja sitä, että kaikista elämän koettelemuksista tulee selvitä yksin. Miksi joudumme maksamaan korkeita veroja, kun koko hyvinvointijärjestelmämme on ollut jo pidemmän aikaa kovaa vauhtia rapautumassa? Meillä on kuitenkin valtavat verot, jotka nimenomaan perustuvat sille, että Suomessa kenenkään ei tarvitse nälkää tai kuolla hoitojonoihin. Miksi Suomessa joutuu maksamaan näin korkeita veroja, kun sinunkin kohdalla edesmennyt isäsi joutui turvautumaan onneen, että perheessä oli hyvä lääkäri. Jos Suomi olisi oikeudenmukainen maa, isäsi olisi tietenkin saanut oikean diagnoosin ja nopean reagoinnin ja kunnon hoidon näillä meidän maksamilla veroilla. Kaikki tutkimuksetkin osoittavat, että ihminen on sosiaalinen eläin ja ilman lähimmäisten apua moni olisi jäänyt järjestelmän uhriksi saamatta hänelle kuuluvaa oikeaa ja tarkkaa diagnoosia ja ennen kaikkea hyvää ja asianmukaista hoitoa.

Juuso Hämäläinen

Voin kertoa miksi näin on käynyt. Selitys löytyy puhtaasti ahneudesta.

Lääkärikunnassa on fiksua väkeä. He ovat aikaa sitten huomanneet, että toimimalla yksityisellä puolella ansiot voivat moninkertaistua. Sairaalalääkäri saattaa saada 8.000€ kuussa. Yksityisellä puolella helposti kolme kertaa tuon. Tuttuni tienaa 900.000€ vuodessa palkkatuloa lääkärinä. Sen eteen toki on tehtävä rankasti töitä ja oltava alansa parhaita.

Yksityinen sairaanhoito kasvoi aluksi yritysten työterveyshuollon avulla. Se oli iso bisnes jo hyvän aikaa. Mutta tämä kasvu hiljeni. Nyt yritetään saada tavalliset ihmiset yksityiselle puolelle verovaroilla. Se on jättibisnes. Kaikki kynnelle kykenevät lääkärit pyrkivät jaolle pois pieniltä virkamiehen palkoiltaan.

Tässä murroksessa tietenkin julkinen terveydenhoito heikkenee jatkuvasti. Se on osittain sattumaa ja osittain tarkoitus.

Tähän ekosysteemiin pyrkivät lypsämään myös vakuutusyhtiöt. Ne tarjoavat yksityisiä vakuutuksia, joilla köyhä kansalainen kykenee menemään yksityiseen hoitoon, kun on kyllästynyt jonottamaan hoitojonoissa ja poliklinikoilla.

Menemme kohti amerikkalaista systeemiä, joka todettu täysin epäonnistuneeksi.

Toimituksen poiminnat