AleksiNiskanen

Systembolaget ei määrää Suomen kansaa

 

"Ruotsin ”Alko” lähetti Euroopan komissiolle kirjeen suomalaisten ankarista juomatavoista – vastustaa Suomen uutta alkoholilakia" (http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005145486.html).

 

Suomessa on aina juotu, juodaan, ja tullaan juomaan alkoholia. Jotkut juovat vähän, jotkut kohtuullisesti, jotkut liikaa. Jotkut eivät ollenkaan. Fakta on kuitenkin se, että Systembolaget ei määrää Suomen kansaa. Suomessa määräävät suomalaiset, suomalaisine tapoineen ja arvostuksineen. EU:n taakse meneminen omassa Systembolagetin holhouspolitiikassa on pelkuruutta ja osoittaa, että Systembolaget suhtautuu Suomeen siirtomaana, ei tasavertaisena naapurina. Systembolagetin kirje EU Komissiolle on suomalaisia loukkaava ja halveerava kirjelmä. Tämäkö on EU:n nettomaksajan osa, olla toisten haukuttavana milloin mistäkin? Mielenkiintoinen kysymys on myös se, että onko Systembolagetin lausunto tilattu suomalaisilta holhoajilta? Suomessa onkin syytä selvittää, että ketkä ovat soitelleet Systembolagetille. Nämä soittajat pelkäävät vapauden lisääntymistä Suomessa, ja haluavat rajoittaa sitä kaikin mahdollisin tavoin. Kevätauringon paistaessa aion itsekin avata oluen ja nauttia auringonpaisteesta. Kuka tietää, saako suomalainen kohta enää juoda alkoholia ollenkaan...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Se nyt vielä puuttuisi, että EU alkaisi rajoittaa suomalaista alkoholipolitiikkaa. Pikemminkin luulisi sen rajoittavan monopolijärjestelmää.

Ruostin Systembolaget pelkää oman asemansa puolesta, jos "Suomen tauti" tarttuu.

Systembolagetin kirjeessä oli myös ilmiselviä virheitä ja suuria sellaisia:

"tähän asti Pohjoismaissa on ollut paitsi samanlainen juomiskulttuuri myös yhtenäinen alkoholipolitiikka."

Systembolagetilta voisi kysyä onko se tietoinen Tanskan alkoholipolitiikasta.

Ja lisäksi alkoholipolitiikka on Suomessa ollut jo pitkään vapaampaa kuin Ruotsissa, jossa suomalaisen keskioluen vahvuista olutta ei saa myydä elintarvikemyymälöissä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tosin verotus, ainakin viinien osalta, on Ruotsissa lievempää. Politiikka on siis yllättävänkin erilaista, kun lähemmin katsoo.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Olisiko tämä systembolagetin kirjelmää EU Komissiolle, jopa Suomesta tilattu.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ensimmäinen reaktioni oli, että jaha, nyt taitaakin olla aprillipäivä. Hyvästä pilasta se kävisikin.

Itse uskoisin asiaa hetken mietittyäni, että tämä on ilman muuta Suomesta tilattu juttu, jota tilaajat saisivat todella hävetä.

Jaakko Häkkinen

RKP:llä on tapana vedota ruotsalaisiin... Mitään nimettyä puoluetta tässä sormella osoittamatta. ;)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

RKP:n piilosuosijana kritisoin juuri päivänä muutamana eräässä blogikommentissani Anna-Maja Henrikssonia siitä, että hän pohjimmiltaan hyvin vapaamielisen puolueen edustajana on taipuvainen edistämään Suomessa Ruotsin mallin mukaista lainsäädäntöä kaikessa, missä se on meikäläistä vastaavaa tiukkapipoisempaa.

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen Vastaus kommenttiin #7

Anna-Maja Henriksson on monopoli-Alkon hallintoneuvoston varapuheenjohtaja. :)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Luulin RKP:n kannattavan alkoholilain liberalisointia, mutta mitäpä minä näistä tiedän.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kannattaa kuunnella herkällä korvalla, mitä ruotsalaiset meitä neuvovat tekemään. Kun sen jälkeen lausunnon kertoo miinus yhdellä, pääsee useinmiten juuri oikeaan ratkaisuun.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Minkähän takia ruotsalaiset eivät protestoi EU:lle Viron erittäin vapaamielistä alkoholipolitiikaa? Ehkäpä siksi, että vastaus voisi olla tyly "Pitäkää huolta omista asioistanne". Virolaisilla on sellaista itsetuntoa, jota suomalaisilla ei ole ollut enää vuosikymmeniin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Systembolaget vetosi "pohjoismaisuuteen".

Ruotsissa on kyllä edelleen voimissaan sielun syövereissä käsitys Suomen asemasta heidän itäisenä provinssinaan. Tuo käy ilmi aina silloin tällöin, vaikka sitä ei suomalaisille suoraan halutakaan näyttää.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Niin juuri, kyllähän entisenkin alusmaan tulee noudattaa isäntämaansa toiveita, välittömästi ja pienintäkään yksityiskohtaa unohtamatta.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #9

Ilman muuta, muuten ruotsalaisille tulee vain ihan turhaan paha mieli. Sitähän me emme toki halua. Parempi onkin vain olla aina samaa mieltä. Mitä sitä turhaan äksyilemään, kun sovinnossakin voidaan ihan rauhassa olla näin vanhoina ystävinä.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Oliskohan Päivi Räsänen lähestynyt Systembolagetia ja pyytänyt tukea? Hävittäjähankintaa ei kannata tehdä Ruotsista. Nuo moralistit ja besservisserit saattavat kieltäytyä varaosien toimittamisesta, jos rupeaa näyttämään siltä, että heidän koneitaan tultaisiin käyttämään sotatoimissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei kannata nimeltä julkisuudessa epäillä ketään suoraan, mutta Päivi Räsäsen sijasta kallistuisin kuitenkin aiemmin tässä ketjussa viittaamaani tahoon.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Olet oikeassa, että ketään ei tule julkisesti suoraan syyttää, siksi esitinkin vain arveluni kysymysmuodossa ... :)

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

"Systembolagetin kirje EU Komissiolle on suomalaisia loukkaava ja halveerava kirjelmä."

Nimenomaan. Se viestii sitä monien suomalaistenkin hellimää näkemystä, jonka mukaan kansa on Suomessa niin alkukantaista ja surkeaa, ettei sille voi antaa aikuisille ihmisille kuuluvaa oikeutta päättää omasta alkoholinkäytöstään. Kaikkialla muualla osataan, Suomessa ei.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Kaikkialla muualla osataan"

Paitsi siis Ruotsissa ...

Käyttäjän AleksiNiskanen kuva
Aleksi Niskanen

Näin on! Etelä-Euroopan maissa on ihan normaalia, että esim. työporukan kanssa mennään keskellä viikkoa muutamalle drinkille vaihtamaan kuulumisia jne. Suomessa tämä nähdään heti alkoholismina ja jotenkin muka paheksuttavana asiana.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Kyllä länsinaapurimme tietää tarkalleen ettei Suomessa osata alkoholia käyttää sivistyneesti.

Samaa ikävää tosiasiaa tulee poliisin, lääkäreiden ja muiden viranomaisten suusta.

Alkoholin aiheuttamat yhteiskunnalliset ongelmat ovat terrorismia selvästi vakavampia.

Käyttäjän JaakkoTuominen kuva
Jaakko Tuominen

"Kyllä länsinaapurimme tietää tarkalleen ettei Suomessa osata alkoholia käyttää sivistyneesti."

Olisi ihan suotavaa, että tuollainen suomalaisiin kohdistuva alkoholirasismi tulisi tieteellisestikin todistetuksi. :)

97 % Euroopan unionin yli 500 miljoonasta kansalaisesta ei tarvitse valtion alkoholin vähittäismyyntimonopolia alkoholihaittojen ehkäisemiseksi - eivätkä tarvitsisi suomalaisetkaan. :)

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Työni puolesta matkustaessani 1980-90 luvulla Saksassa, suurimmat häiriköt aamuöisin olivat Ruotsalaisia. Sieltä tuli suomalaisten kaikki tutut kirosanat, ruotsalaisella aksentilla.

Hotellisa ollessani, aamuöisin ihmettelin ruotsalaisten käyttäytymistä Saksan suurimmissa kaupungeissa, ilmeisesti ruotsalaisten tapa markkinoida ruotsia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Muuan britti totesi minulle kerran mannermaalla ollessamme, että "ruotsalaisten keskuudesta löytyvät maailman parhaiten pukeutuvat alkoholistit".

Vesku Toivoniemi

Mä näin kerran yhen ruotsalaisen ja se oli ihan kännissä

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset