AleksiNiskanen

Paperillisten terveydenhuolto

Laittomasti maassa olevien ulkomaalaisten niin sanottujen paperittomien terveydenhuollosta on varsinkin vihervasemmisto kantanut erittäin suurta huolta vuosikaudet. Vaikka ulkomaalainen on laittomasti maassamme, silti osa kansalaista pitää suurta meteliä ja huolta heidän oikeuksistaan. Mutta kuka kantaa huolto meidän paperillisten terveydenhuollosta? Olen Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan jaoston jäsen. Julkisuuslain vuoksi en voi jaoston esitylistalla olevia tapauksia yksityiskohtaisesti eritellä, mutta minulle on selvinnyt mm. se, että potilaita tullaan auttamaan aamutoimissa vasta puolen päivän tienoilla, ja kun ”aamutoimet ” on saatu suoritettua, niin hyvin pian alkuiltapäivästä potilaita valmistellaankin jo nukkumaan. Terveysasemien toiminta on ala-arvoista ja takaisinsoittopalvelulla kerrotaan meille  paperillisille, että resurssit ovat niukat, ja palvelua joutuu kiltisti jonottamaan ja odottamaan. Jostain syystä rahaa on kuitenkin mm. turvapaikanhakijoiden terveydenhuoltopalveluihin, olen saanut paljon kertomuksia siitä, että yksityisten terveysasemien odotustiloissa näkyy paljon turvapaikanhakijoita, jotka pääsevät suoraan lääkärille meidän veronmaksajien rahoilla. Samaan aikaan meidän omat vanhukset ja sairaat ihmiset elävät pula-ajan olosuhteissa homeisissa rakennuksissa, jossa hoitajapulan takia ei usein pystytä järjestämään normaalia viriketoimintaa potilaille, vaan ratkaisuna on pakkolääkitys ja nukuttaminen jo iltapäivällä. Kaikki tämä hirveys tapahtuu maassa, jossa maailman korkeimpiin kuuluva kokonaisveroaste ja työeläkemaksut. Kaikki tämä tapahtuu maassa,  jossa juhlapuheissa korostetaan hyvinvointivaltion merkitystä ja perustellaan korkeita veroja sillä, että ihmisistä pidetään huolta. Niin kauan kun paperillisten sosiaali- ja terveydenhuolto on näin huonolla tolalla, Suomen pitää lopettaa turvapaikanhakijoiden vastaanotto siitä yksinkertaisesta syystä, että verorahat eivät riitä omien kansalaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden ylläpitoon. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat tärkein julkinen palvelu, ja kun Suomi ei kanna vastuuta oman maan sairaista kansalaisista, se ei voi silloin kantaa huolta muun maan hädänalaisista. IT IS AS SIMPLE AS THAT.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kyllä esim. paperittuman tuberkuloosi on syytä hoitaa ihan muiden suojelemiseksi. Jättäisitkö paperittomien lapsetkin hoitoa vaille?

Käyttäjän AleksiNiskanen kuva
Aleksi Niskanen

Ongelma pitäisi ratkaista sillä, että Suomen valtio tekee johtopäätökset siitä, että kestääkö maamme talous tällaista turvapaikanhakijoiden määrää...

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo

Hienoa että paperittomatkin saavat Suomessa terveydenhoidon. Kun näistä aiheutuu jonkin verran kustanuksia, niin laskun tullessa se maksetaan, eikä asiaan liity mitään sen kummallisempaa. Kun tuo lasku tulee, niin osallistun mielellläni kustannuksiin, eikä siihen liity mitään dramatiikka.

Asian voisi ilmaista myös näin: En pidä siitä, että Aleksi Niskanen -nimiset ihmiset saavat terveydenhoitoa, mutta kun he kuitenkin saavat, niin osallistunhan minä ihan mielelläni niihinkin kustannuksiin. Tähänkään ei liity dramatiikkaa.

Käyttäjän AleksiNiskanen kuva
Aleksi Niskanen Vastaus kommenttiin #6

Eli maksat mielummin veroja paperittomien terveydenhuoltokustannuksiin kuin esim. Suomen kansalaisten?

Käyttäjän IlkkaSalo1 kuva
Ilkka Salo Vastaus kommenttiin #9

En puhunut mitään Suomen kansalaisista, en sitten sanaakaan, sinä otit kansalaisuuden esiin. Sanoin, että Aleksi Niskanen -nimisten ihmisten terveydenhoito nyppii heidän kansallisuudestaan riippumatta. Ja jatkoin maksavani heidänkin terevydenhoitokulunsa ihan mielelläni. Aleksi, nyt tarkkuutta juttuihisi!

Osallistun oikein mielelläni kenen tahansa terveydenhoitokustanuksiiin täysin riippumatta siitä keitä he ovat, mistä lähtöisin yms.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Kankaanpää Jyrki Vastaus kommenttiin #10

Tosi kiva juttu. Onko muuten kukkarosi pohjaton vai meinaatko ottaa tarvittaessa lainaa, jotta voit maksaa toisten terveydenhoitokuluja (enkä nyt puhu kansallisuuksista)?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Sori mutta miten sä erotat turvapaikanhakijat Suomen kansalaisista ulkonäön perusteella?

Käyttäjän AleksiNiskanen kuva
Aleksi Niskanen

Sehän on ollut tiedossa jo pitkään, että turvapaikanhakijoita käy yksityisillä terveysasemilla: https://yle.fi/uutiset/3-8303713

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Niin maksaa, mutta vain välttämättömimmän, koskeivät ole kunnallisen hoidon piirissä
Erotatko muuten ulkonäön perusteella turvapaikanhakijan?

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #7

#7
Nimi, syntymäaika, sosiaaliturvan numero. Sillä erottaa turvapaikanhakijan kanta-asukkaista

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #7
Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #7
Juhani Vehmaskangas

"Mutta kuka kantaa huolto meidän paperillisten terveydenhuollosta? Olen Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan jaoston jäsen."

Sinun pitäisi kantaa asiasta huolta kun kerran sinulla on tietoa.

Tee vaikka kuntalaisaloite - älä täällä mutise - ...kle!

-niin joo, ehkä et enää ensi kerralla olisi ehdolla, etkä ainakaan saisi lautakuntapaikkaa, jos puhumisen sijaan jotain tekisit.

Käyttäjän AleksiNiskanen kuva
Aleksi Niskanen

Et voikkaan valitettavasti jaoston osalta nähdä, mitä teen, kun esityslistan asiat ovat salassapidettäviä. Mainitsin tuon asian myös kirjoituksessani. Jaoston esityslistalla on useita tapauksia, jossa mielestäni henkilölle kuuluu hänen hakemansa etu. Näitä ihmisiä yritän auttaa tekemällä vastaehdotuksia, joista sitten äänestään kokouksessa. Toinen asia on tietenkin Suomen harjoittama maahanmuuttopolitiikka, johon tarvitaan valtiotason ratkaisuja. Mistä lähtien muuten julkinen keskustelu on mutinaa?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Suomessa terveydenhuollon tilasta ja niistä vanhuksista tietävät lähinnä ne jotka alalla työskentelevät, ylemmät virkamiehet ja vaikka sosiaalilautakunnat. Käytännön työtä tekevät tietysti eniten, ne hoitajat. Valitettavasti vaitiolovelvollisuus on kattava ja kestää hautaan asti joten turha odottaa kommentteja siltä suunnalta.

Suomi on todellakin kaukana mistään onnelasta jossei rahaa ole riittävästi yksityisiin palveluihin, palvelukotiin. Tilanne varsinkin varsinkin Helsingissä on toivoton poliittisen rakenteen takia johon ei muutosta tule. Minkäs teet kun jokainen piiperö haluaa oman lemmikkikerjäläisen ja nimikko paperittoman, kumpaakaan nyt ei voi katuun jättää kuolemaankaan kun maassa ovat ja kun papereita ei ole niin sitten yksityiselle josta saa hyvän sydämmen ja hienon selfien.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Se on hienoa että Suomessa kaikilla on mahdollisuus hakea apua jos terveys sakkaa, olipa paperiton tai ei. Itse olen kovin tyytyväinen kuntani terveyspalveluihin. Takavuosinahan niihin ei kannattanut akuutissa hädässä turvautua, jonossa oli noin 100 verenpaittaan mittauttavaa rouvaa. Niiden takia piti ottaa yksityinen vakuutus.

Vaan se on opettavaista lukea miten jotkut ovat halukkaita murtamaan suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää oman ulkomaalaisvihansa vuoksi.

Tosin hyvä että kertovat sen julkisesti.

Käyttäjän AleksiNiskanen kuva
Aleksi Niskanen

En kirjoituksessani aja Suomen terveydenhuoltojärjestelmän romuttamista vaan tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa ja parempia palveluita suomalaisille veronmaksajille. Meidän järjestelmä perustuu siihen, että palveluita tuotetaan tietty määrä ja näihin palveluihin budjetoidaan rajallinen määrä olevia verorahoja. Kun kakkua tulee jakamaan lisää ulkomaalaisia nettosaajia maamme ollessa jo valmiiksi köyhä (kasvavat leipäjonot, yli miljoona köyhää), herää kysymys siitä, onko järjestelmämme perusta enää oikeudenmukainen. Koska tämän prosessin legitimoi kansalaiset niin minulla on oikeus kyseenalaistaa järjestelmän oikeudenmukaisuus kansalaisen näkökulmasta. Kaikki nämä viha-päätteiset syytökset ovat ns. suvaitsevaisten viimeinen keino keskustelussa, kun ei ole tarjota loogisia ja järkeviä perusteluita keskusteluun.

Timo Ala-Harja

Aleksi Niskanen puhuu täyttä asiaa.Suvaitsevaiset tyypilliseen tapaansa vääntävät keskustelun väenväkisin viha ja rasismihöpinäksi vaikka kyse on pohjimmiltaan resursseista ja niiden riittävyydestä ts. suomen terveydenhoitojärjestelmä on mitoitettu suomen kansalaisia varten.

Erja Kuusela

Mielestäni erittäin hyvä kirjoitus, asiaa täynnä. On outoa että monet ihmiset sotkevat keskenään asiat; "miten tunnistaa paperittoman" ja Suomen tämän hetkisen maahanmuutto politiikan ja sen käytännöt. Ilman muuta kaikkia tulee auttaa, mikäli siihen meillä olisi vaan varaa, mutta kun tällähetkellä meidän yhteiskunnalla ei ole! Paperittomilla ei ole lupaa olla Suomessa, eli heidän tulisi poistua maasta. Tämä on ikävää, mutta emme vaan voi pelastaa koko maailman huono-osaisia...ja heitä on paljon. Olen viimeisen vuoden nähnyt meidän omien ikäihmisten elämää kovin läheltä oman isäni viimeisen elinvuoden aikana ja voin kyllä vakuuttaa että siellä tarvittaisiin kipeästi lisää käsiä sitä työtä tekemään sekä terveitä tiloja joissa sitä arvokasta työtä tehdä. Mutta ei ole rahaa näihin asioihin.
Tämä keskustelu EI ole millään lailla maahanmuuttajia, turvapaikan hakijoita tai paperittomia vastaan! vanha sanontakin kuuluu; ei se hölmö ole joka pyytää vaan se joka maksaa... olen töissäni toiminut paljon turvapaikan hakijoiden kanssa ja he ovat todella hienoja ja mukavia ihmisiä!

Airi Pulkkinen

Kuinkahan monta ihmistä puuhastelee verorahoilla maahanmuuton piirissä kun samaan aikaan vanhusten hoitohenkilökuntaa tarvittaisiin kiireellisesti lisää kuten myös päiväkoteihin, lapsiperheiden ja lastemme hyväksi.

Kauppalehti 8.8.: Teitä vaivaa rahan puute. Huonokuntoisten teiden määrä on kasvanut yli 100 % viidessä vuodessa. 2010-luvun alussa huonokuntoisia teitä oli 3000 km, nyt niitä on reilut 6500 km. Kaikkiaan liikenneväylien korjausvelka on noin 2,5 miljardia euroa. Raportin mukaan korjausvelka jatkaa nopeaa kasvuaan, jos rahoitusta ei lisätä.

Päiväkotien ja koulujen välitön korjausvelka on 1,5 miljardia.

Savon Sanomat 14.1.2016: Suomessa on tällä hetkellä 160 000 köyhyyden takia syrjäytymisvaarassa olevaa lasta ja nuorta. Kirjoittaa Pelastakaa Lapset ry

YLE 21.4.2017: Lahoavat hampaat uhkaavat jo yleisterveyttä Suomessa - Tätä ei tapahdu Ruotsissa eikä muissa Pohjoismaissa. Syynä ongelmiin on hammashoidon kalleus potilaille. Tilanne on hammaslääketieteen professorin mukaan suorastaan uhkaava, sillä suun ja hampaiden terveydellä on suora vaikutus myös yleiseen hyvinvointiin ja muihinkin sairauksiin.

Ilta-Sanomat 17.11.2016 Köyhyysrajalla: Suomessa asuu koko Länsi-Euroopan köyhimmät eläkkeensaajat, sanoo Eläkkeensaajien Keskusliiton toiminnanjohtaja Timo Kokko. Hän kertoo ikäihmisten velkaongelmien ja toimeentulovaikeuksien kasvavan jatkuvasti. Ruoka-avussa käyvistä ihmisistä 38 % on eläkkeensaajia. Köyhä tinkii ruuasta, lämmöstä ja lääkärikuluista. Köyhyys myös voi pakottaa jäämään kotiin. Palvelutaloon muuttaminen on taloudellisesti mahdotonta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset