AleksiNiskanen

Tarveharkinnan poisto tuhoaa suomalaisten työpaikat

Eduskunnan täysistunnon lähetekeskustelussa on tänään käsittelyssä työvoiman tarveharkinnan poistava lakialoite (Lakialoite laiksi ulkomaalaislain 73 §:n 1 momentin 1 ja 2 kohdan kumoamisesta (https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lakialoite/Sivut/LA_41+2017.aspx ). Tarveharkinnan poisto tarkoittaa sitä, että Suomeen luodaan pysyvät halpatyövoimamarkkinat. Koska tämän lakialoitteen on allekirjoittanut yli sata kansanedustajaa, se menee hyvin todennäköisesti läpi eduskunnassa. Kun Suomeen tuleva halpatyöntekijä ottaa työn vastaan, vasemmistopuolueet näkevät tämän mahdollisuutena parantaa maailmaa. Oikeistopuolueet iloitsevat halvasta työvoimasta. Perussuomalaiset eivät iloitse tarveharkinnan poistosta. Kyseessä on vuosituhannen häikäilemättömin lakialoite, jolla suomalaiset työntekijät syrjäytetään pysyvään työttömyyteen ja taloudelliseen kurjuuteen omassa maassaan. Tämä tulee koskemaan nopeassa ajassa kymmeniä tuhansia työntekijöitä. Suomessa ei ole työvoimapulaa kuin muutamissa avaintehtävissä. Heidän palkkaamisensa EU ja ETA alueiden ulkopuolelta ei ole nytkään ongelma, kuten Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on facebook-sivullaan muistuttanut: ” Saatavuusharkinnan poistamista perustellaan usein sillä, että ”Suomi tarvitsee osaajia”. Tässä yhteydessä on syytä huomata, että esimerkiksi erityisasiantuntijat, tutkijat ja yritysten yli- tai keskijohdossa toimivat henkilöt on jo nyt vapautettu saatavuusharkinnasta”.

Nämä nykyisin tarveharkinnan ulkopuolella olevat henkilöt eivät aiheuta samanlaisia kustannuksia veronmaksajille, kuin tilanteessa, jossa koko työvoima on vapautettu tarveharkinnasta. Monella suomalaisella alalla yleistyy lisäksi englannin kieli työpaikan pääkielenä, mikä vähentää entisestään ulkomaalaisten työntekijöiden motivaatiota opiskella Suomea. Jos englannin kieltä työpaikan pääkielenä laajennetaan uusille toimialoille, tämä luo jalustan tarveharkinnan poistamisella ja halpatyövoima voi näin vyöryä ovista ja ikkunoista tänne meidän koti-Suomeen. Samaan aikaan julkisuudessa käydään keskustelua, jossa suomalaisten sosiaaliturvaa vaaditaan osallistavammaksi ja suomalaisia työttömiä syyllistetään milloin mistäkin. Keskustelu suomalaisten sosiaaliturvan osallistamisesta on erittäin kyseenalaista tilanteessa, jossa vaikuttaa vahvasti siltä, että suomalaisia ei enää "liian kalliina" työntekijöinä ylipäätään enää haluta töihin. Jos tarveharkinta poistetaan, tämä avaa pysyvän kanavan laittomalle siirtolaisuudelle tulla Suomeen. Silloin suomalaisia ei enää ”liian kalliina” tarvita, ja meidät syrjäytetään omassa kotimaassamme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Tämä on tapa saada suomalaiset töihin millä tahansa palkalla. Suomeen saadaan helposti ihmisiä Aasiasta ja Afrikasta maksamalla palkkaa 500€ ja antamalla sänky parakissa. Näillä rahoilla ja eduilla on jo miljoonia töissä kotimaansa ulkopuolella "tienaamassa" arabimaissa ja Aasian suurkaupungeissa. Lähtömaita ovat erityisesti Intia, Pakistan, Indonesia, Filippiinit, Jemen ja monet Afrikan maat kuten Etiopia ja Egypti.

Olen itsekin palkannut 24/7 kotiapulaisen Aasiassa 250€ rahapalkalla kuussa. Tulijoita oli jonoksi asti kaupungissa, joka oli kalliimpi kuin Helsinki. Apulainen nukkui pesukoneen vieressä ja sai ruoan myös. Vihanneksia ja kalaa eli halvinta mahdollista. Hän ihmetteli miksei meillä lyöty häntä, kun hän hölmöili hommissaan. Aiempi kiinalainen emäntä hakkasi hänet mustelmille, kun hän irtisanoutui tullakseen perheeseemme töihin.

Kun pyysin apulaista menemään terveystarkastukseen niin hän vastasi keittiöstä: Sir, no problems, I am menstruating. Hän ei voinut ymmärtää, että huolehdimme hänen terveydestään emmekä mahdollisen poikakaverin tekosista. Raskaaksi tullut kotiapulainen piti palauttaa välittömästi kotimaahansa nimittäin. Ja maksaa lennon lisäksi viiden tonnin sakko, vaikka isäntä ei olisi ollutkaan syyllinen raskauteen, mitä kuulemma myös paljon tapahtui apulaisten ollessa alistetussa asemassa.

Tätä samaa aputyövoimaa halutaan tännekin muun halpatyövoiman lisäksi.

Käyttäjän AleksiNiskanen kuva
Aleksi Niskanen

Kiitos kokemuksesi jakamisesta! Tarveharkinnan poistaminen on historiallisen vahingollista politiikkaa, jonka seuraukset ovat pysyviä, jos tätä lakialoitetta ei saada pysäytettyä. Suomi 100 juhlavuoden pääteema näyttääkin olevan suomalaisten tekeminen toisen luokan kansalaisiksi kaikilla mahdollisilla tavoilla.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

"Olen itsekin palkannut 24/7 kotiapulaisen Aasiassa 250€ rahapalkalla kuussa.Apulainen nukkui pesukoneen vieressä ja sai ruoan myös. Vihanneksia ja kalaa eli halvinta mahdollista."

Sinä olet ollut varsinainen hyväntekijä. Noin isoa palkkaa olet hyvästä sydämestä maksanut ja antanut oikeuden nukkua pesukoneen vieressä!

Juha Hämäläinen

Asia ei ole ihan näin yksinkertainen. En toki ole mikään malli kenellekään enkä sellaiseksi pyri. Maksoin apulaiselle työsopimuksen palkan lisäksi vapaaehtoisesti toisen mokoman ja annoin ainakin sunnuntain vapaaksi, enkä teettänyt töitä myöhään.

Naapurit olivat erittäin vihaisia, jos he kuulivat jonkun maksavan ylimääräistä autonkuljettajalleen, puutarhurilleen tai maidille. Se olisi johtanut heidän mielestään palkkapyyntöjen ja vapauksien lisääntymiseen sekä yleisen kurittomuuden kasvuun.

No tämähän ei ollut totta, koska apulaisilla ei ollut yhtikäs mitään neuvotteluvoimaa. Naapureita enemmänkin siis ärsytti se, että heitä olisi palvelusväki pitänyt saitoina minuun verrattuna. Riistäjä vaatii että hän saa riiston lisäksi kunnioitusta. Kun kaikki saivat yhtä vähän niin oltiin tyytyväisiä.

Tämä on ihan sama kuin nykyään Suomessa nuoret on totutettu siihen, että 10-12€ tunti on normaali ok palkka. No eihän se ollut sitä edes 35 vuotta sitten. Muistan silloin palkkani olleen euroissa ilmaistuna 2.500€ kuussa. Näin meitä kusetetaan täällä ja Aasiassa.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Halpatyömarkkinoita Suomi juuri kaipaakin jotta saadaan kaikki työelämään. Eivät edes nuoret juokse rahan perässä vaan ovat tyytyväisiä pienempään liksaan. Tästä aiheesta on tehty tutkimuksia. Kaiken lisäksi maailman johtavat talousasiantuntijat ovat samaa mieltä. Näistä mainittakoon talousnobelisti Holmström.

Käyttäjän AleksiNiskanen kuva
Aleksi Niskanen

Halpatyö on väärä keino saada kaikki ihmiset työelämään. Halpatyö lisää työssäkäyvien köyhien määrää ja palkasta puuttuvan osan, kun ei rahat riitä elämiseen, maksavat suomalaiset veronmaksajat. Työllä pitää pystyä elättämään itsensä. Nyt Euroopassa voimistuva halpatyövoimakehitys on paluu menneisyyden luokkayhteiskuntaan, jossa ei ollut kuin rikkaita ja köyhiä. Tällaista kehitystä ei kukaan vastuullinen ihminen voi kannattaa.

Toimituksen poiminnat