Poliisiin on perustettava uusi lapsiin kohdistuvien rikosten yksikkö

Poliisiin on perustettava uusi lapsiin kohdistuvien rikosten yksikkö

 

Olemme saanut lukea tänään lehdistä, että monissa suomalaisissa päiväkodeissa lapsiin kohdistuu raakaa ja julmaa väkivaltaa. Tekijänä ovat toiset lapset samassa päiväkodissa.

Lainaus tämän päivän iltalehdestä: Lukijat kertovat: Tällaista on päiväkotien väkivalta – ”Lastani potkittiin ja kuristettiin – joutui kuinka kavereita saadaan -keskusteluihin”

” "Tälläkin hetkellä päiväkodissa, jossa työskentelen, on lapsia, jotka päivittäin käyttäytyvät väkivaltaisesti muita lapsia ja meitä aikuisia kohtaan. Näiden lasten vanhemmat eivät halua tarttua asiaan ja päiväkodin johtaja arastelee lastensuojeluilmoitusten tekemistä. Useampi työkaveri on uupunut tai vaarassa uupua." (lähde:  http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201804022200850445_u0.shtml )

 

On järkyttävää, että aina vanhemmat joutuvat puuttumaan lapsiin kohdistuvaan kiusaamiseen ja väkivaltaan. Eikö koulujen opettajilta ja lastentarhanopettajilta voi odottaa mitään vastuun kantoa lasten turvallisuudesta? Suomen poliisin rikosylikomisario Tapani Tasanto on muistuttanut siitä, että ”Koulujen rehtori ja opettajat ovat valvontavastuussa ja virkamiehinä heitä sitovat muun muassa rikoslain, lastensuojelulain ja perusopetuslain säännökset. Perusopetuslaissa sanotaan, että koulun opettajan tulee ilmoittaa tietoonsa tulleesta kiusaamisesta, häirinnästä tai väkivallasta siihen syyllistyneen ja sen kohteen huoltajille” (lähde: http://yle.fi/uutiset/3-8377553 ) Ne kasvatusalan ihmiset, joilla ei ole sydämessään huolta lasten turvallisuudesta ja jotka katsovat läpi sormien lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa eivät kuulu kasvatusalalle.

Päiväkotien ja koulujen tilanne lasten toisten lapsiin kohdistaman väkivallan suhteen on riistäytynyt täysin käsistä. Tämän vuoksi ehdotan, että Suomen poliisiin on perustettava uusi lapsiin kohdistuvien rikosten yksikkö. Tämä lapsiin kohdistuvien rikosten yksikkö olisi poliisin valtakunnallinen yksikkö, joka koordinoidusti paikallisten poliisilaitosten kanssa kartoittaisi lasten suurimmat turvallisuusuhat ja haasteet ja toisi lisää työkaluja poliisin toimintaan ylläpitämällä jatkuvaa tilannekuvaa lasten turvallisuudesta ja lapsiin kohdistuvasta väkivallasta ja/tai sen uhasta. Koska lapset ovat heikossa asemassa ja eivät pysty puolustamaan itseään, tällä uudella poliisiyksiköllä olisi äärimmäisen tärkeä tehtävä turvata lasten oikeudet ja turvallinen lapsuus. Tämän yksikön operatiiviseen toimintaan kuuluisi erilaiset peitetehtävät päiväkodeissa ja kouluissa, jossa poliisi pyrkisi soluttautumaan eri organisaatioihin ja selvittämään ajan kanssa, että missä mittakaavassa lapsiin kohdistuu erilaisia rikoksia ja väkivallan uhkaa. Peitetoiminnalla varmistettaisiin se, että jos jokin esimerkiksi esimiesasemassa oleva taho katsoisi sormien läpi lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa, että nämä syylliset saataisiin esimerkiksi salanauhoituksen avulla vastuuseen teoistaan ja irtisanottua tehtävistään, mikäli henkilö syyllistyisi lasten turvallisuuden vaarantamisen ja omien vastuullisten tehtäviensä vakavaan laiminlyöntiin. Tämä uusi poliisin lapsiin kohdistuvien rikosten yksikkö tekisi laajaa yhteistyötä muiden keskeisten viranomaisten kanssa (esim. aluehallintovirasto) ja tällä yhteistoiminnalla saataisiin helposti suljettua kokonaisia päivähoitoyksiköitä ja kouluja, jossa väkivaltaa ei saada loppumaan. Mikään koulu eikä kenenkään työ ole niin tärkeä, että se menee lasten turvallisuuden ja hyvinvoinnin edelle.  

 

Lapsiin kohdistuvien rikosten yksikkö paljastaisi ja ennaltaehkäisisi lapsiin kohdistuvia rikoksia kuten kiusaamista ja väkivaltaa valtakunnallisesti koko Suomen alueella. Se tulisi pelastamaan monet lapset vuosien piinalta ja kiusaamiselta sekä vakivallalta ja turvaisi lapsille rauhallisen lapsuuden.  Se on poliittisesta tahdosta kiinni, saadaanko tulevaisuuden Suomessa mitään hyvää aikaa lasten eteen. On välittömästi lopetettava vanhat huonot toimintatavat ja alettava toden teolla rakentamaan uudenlaista Suomea, jossa lapset saavat elää rauhallisen ja turvallisen lapsuuden.

AleksiNiskanen
Helsinki

Yhteiskuntatieteiden maisteri. Mielipiteet ovat omia mielipiteitäni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu