AleksiNiskanen

Kotihoidon valvontaa lisättävä

Hiljattain Helsingissä on ilmennyt, että kotihoidon asiakas oli jätetty oman onnensa nojaan ja hän virui viikkoja kuolleena. Kotihoitaja ei ollut käynyt paikalla viikkoihin. Helsingin kotihoidon tila on laitettava selvitykseen. Eduskunta valmistautuu tällä hetkellä tekemään historiallisen sote-uudistuksen. Miten sote-uudistus varmistaa sen, että ihmisiä ei jää heitteille kuten tässä Helsingin kotihoidon vakavassa laiminlyönnissä? Kuinka monta rikosilmoitusta olisi tosiasiallisesti vireillä, jos kaikki laiminlyönnit ja puutteet kotihoidossa tulisivat päivänvaloon? Helsingin kotihoidon traagisen tapauksen lisäksi sote-alalta tulee tasaiseen tahtiin uutisia, jossa potilaiden hoitoa on laiminlyöty. Keskeinen kysymys onkin, että tuli sote-uudistusta tai ei, niin riittääkö poliittinen tahtotila siihen, että hoitoyksiköiden valvontaan ja sisäiseen tarkastukseen lisätään rahoitusta valtiovallan taholta?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tästä alla voi jokainen kokeilla, miten sote sinuun tai läheisiisi vaikuttaa:

https://yle.fi/uutiset/3-10051596

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Ei tällainen asia valvonnalla parane. Kyseessähän on ollut tietokatkos, eli kotihoito ei ollut saanut tietoa perille sairaalasta potilaan kotiuttamisesta. Voi olla yhtä hyvin sairaalankin virhe.

Usein on niin, etteivät potilastietojärjestelmät keskustele keskenään. Tyypillinen saumakohta, missä on systeeminen virhemahdollisuus.

Samoin inhimillisen erehdyksen mahdollisuus (kaiken kiireen keskellä)on mahdollinen, eli kotoutumisen raportointi on jäänyt kirjaamatta tai tekemättä. Kuinka tällaista valvonnalla ehkäistään?

Käyttäjän AleksiNiskanen kuva
Aleksi Niskanen

Kyllä valvontaa pitää lisätä koko sote-alalla. Olen istunut vajaan vuoden Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnan jaostossa jäsenenä. Jaostossa olen tutustunut ja perehtynyt jo satoihin sosiaaliturvan muutoksenhakuihin ja nähnyt, että Helsingissä on paljon epäoikeudenmukaisesti kohdeltuja ihmisiä niin kotihoidossa kuin muunkin tyyppisessä hoidossa. Kuvittele tilanne jossa hoitoyksikkö laiminlyö potilaan hoidon esim. lääkityksen osalta (joko liikaa tai liian vähän lääkkeitä, hoitokodin potilaalla vaikeuksia saada lääkäriä paikalle tutkimaan huonontunutta terveydentilaa jne.). Kuka auttaa näitä ihmisiä, kun kaikilla ei ole voimia valittaa ja esim. vaatia Helsingin kaupunkia siirtämään heidät huonosta hoitoyksiköstä siirtymiseen toiseen? Jos yksi ihminen saakin valittamalla oikeutta sote-jaostossa, niin huonoon yksikköön jää paljon potilaita, jotka joutuvat kärsimään huonosta hoidon laadusta. Sen takia erityisesti tarvitaan valvontaa, että ihmiset, joilla ei ole voimavaroja valittaa ja vaatia oikeuksiaan, saavat oikeudenmukaisen ja inhimillisen kohtelun. Sote-alalla tarvitaan huomattavasti nykyistä enemmän valvontaa ja oikeudenmukaisia ja rohkeita sote-johtajia, jotka tarttuvat ongelmiin kovalla kädellä ja joilla on aito halu auttaa ihmisiä ja parantaa heidän elämänlaatuaan. Itse en todellakaan ole vakuuttunut ihmisten hoidon laadusta nyky-Suomessa.

Toimituksen poiminnat