AleksiNiskanen

Karkit lasten suurin uhka?

Nokian kaupunki on kieltänyt kokonaan karkit päiväkodeissa. Lapsille ei saa tarjoilla edes heidän syntymäpäivänään karkkeja päiväkodissa. Kyllä lapsille pitää syntymäpäivänä tarjota karkkeja ja hyvää syötävää. Mikä ihme Suomea vaivaa?! Niin korutonta ja ankeaa menoa, että lapsilta viedään jo syntymäpäiväkarkitkin. Kun lasten kasvatus on mennyt huonompaan suuntaan niin sitten keksitään, että “hei kielletään syntymäpäiväkarkit niin muut kuvittelee, että osaamme tarvittaessa laittaa tosi kovat rajat lapsille”. Eli kyseessä on farisealainen näytös, jossa lasten kasvatuksesta tehdään spektaakkeli, jolla yritetään piilottaa oma kyvyttömyys, halu tai tahto aidosti välittää lapsistaan. Suomen päiväkodeissa rehottaa  kiusaaminen ja lapset kokevat väkivaltaa päiväkodeissa. Kun tätä lapsiin kohdistuvaa henkistä ja fyysistä väkivaltaa ei saada kuriin niin voidaan kuitenkin tarmokkaasti taistella sokerihirviötä vastaan. Eli keisarilla ei ole vaatteita. Nokian kaupungin päätös kieltää jopa syntymäpäiväkarkit lapsilta on yksi niistä signaaleista, että maamme henkinen tila ei ole kovin vahva. En ole pitkään aikaan nähnyt näin lapsia loukkaavaa toimintaa julkisyhteisön toimesta. Kuvitteletteko todella, että karkin täyskielto päiväkodeissa on jokin mahtiteko, kun todellisuudessa lapsille viestitään, että syntymäpäiväsi on koruton ja olet samaa massaa kuin muutkin lapset. Kukaan lapsi ei saa saada edes omana syntymäpäivään erityishuomiota julkisessa yhteisössä, ettei vaan toiset lapset pahastu. Kuulostaa niin perin tutulta myös aikuisten maailmasta. Kieltäkäkää samalla koko lapsuus!! 

Linkki uutiseen: https://www.iltalehti.fi/perheartikkelit/201808092201125898_pt.shtml

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

En pidä tuota lainkaan pahana. Ehkä jokaiselle lapselle voidaan kuitenkin synttärien kunniaksi tarjota synttärikakku, josta riittää kavereillekin.

Tottakai koko ryhmä aina päivänsankaria myös laululla ja halauksin onnittelee?

Niin, ja kakun syönnistä kun on puoli tuntia kulunut niin hammaspesulle kaikki, ja sen jälkeen lieneekin sopivasti päikkäriaika?

Käyttäjän AleksiNiskanen kuva
Aleksi Niskanen

Yritä ymmärtää kiellon laajempi merkitys. Lainaus uutisesta: ”Nokian kaupunki kielsi kotoa tuotavat tarjottavat lasten syntymäpäivien yhteydessä”. Tämä vahvistaa keskusjohtoista lapsuutta. Kun kotoa ei saa tuoda tarjottavaa mukana päiväkotiin niin tämä omalta osaltaan vahvistaa sitä prosessia, että lapset ovat valtion/systeemin omaisuutta, ja perheiden valtaa omiin lapsiinsa yritetään tällaisilla menetelmillä murentaa askel askeleelta. Jos ajatellaan autoritaarista valtiota, niin helpointa saada kovemman luokan ihmiselämää koskevia kieltoja on aloittaa hieman kevyemmillä menetelmillä ja pilkuhiljaa laajentaa kieltoja koskemaan eri elämänalueita. Toisin sanoen tällaisilla kielloilla saadaan ihmiset ajan myötä myöntyväisiksi hyväksymään ylhäältä alaspäin johdettu yhteiskunta, jossa yksilö on omaksunut todella nuoresta saakka erilaisia kieltoja.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Yhtä hyvin karkkikieltoa voisi verrata turvavyön käyttöpakkoon. - Tavoite?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «ja perheiden valtaa omiin lapsiinsa yritetään tällaisilla menetelmillä murentaa askel askeleelta»

Tässä siis nimenomaisesti annetaan perheille valtaa omiin lapsiinsa, mikäli haluavat kieltää, ettei päiväkodissa tarjoilla karkkeja heidän lapsilleen.

Eli täsmälleen päinvastoin kuin mitä yrität selitellä.

Sekään ei tietenkään toimisi, että jotkut lapset saisivat tuoda karkkia mukaan päiväkotiin ja syödä sen itse, ja karkkikieltoiset lapset jäisivät ilman. Tällöin lapset kokisivat olevansa syrjäytettyjä vanhempiensa huolenpidon vuoksi. Siksi karkki pitää kieltää kaikilta.

Miksi ihmeessä kukaan edes haluaa antaa lapsille karkkia? Ymmärrän namusedät ja mummot, jotka antavat lapsille mitä tahansa hyvää, joilla saavat lasten suosion. Ei sellaiselle suosion kalastelulle tarvitse antaa mitään sijaa.

Käyttäjän AleksiNiskanen kuva
Aleksi Niskanen Vastaus kommenttiin #5

Kirjoitinkin jos luit edes kokonaan kirjoitukseni seuraavaa: ”Kukaan lapsi ei saa saada edes omana syntymäpäivään erityishuomiota julkisessa yhteisössä, ettei vaan toiset lapset pahastu. Kuulostaa niin perin tutulta myös aikuisten maailmasta”. Kommettisi perusteella edustat juuri tätä ettei vaan kukaan pahastu logiikkaa. Siinä ei ole kenellekään mikään terve kasvatusmalli, että lapsi ei voi koskaan muka pahastua.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #7
  «jos luit edes kokonaan kirjoitukseni seuraavaa: "Kukaan lapsi ei saa saada edes omana syntymäpäivään erityishuomiota julkisessa yhteisössä, ettei vaan toiset lapset pahastu.»

Jos luit Iltalehden artikkelin loppuun, ei siinä mitenkään kielletty erityishuomiota vaan nimenomaisesti haluttiin järjestää sitä toisin: "Syntymäpäiviä juhlitaan jatkossa nykyistä enemmän niin, että päivänsankari saa päättää, mitä lauletaan, leikitään tai muuten tehdään. ... se lapsi jolla on synttärit, saa tuoda kotoa kirjan, jota luetaan kaikille. Tärkeintä on, että itse lapsi saisi huomion synttäreistä."

  «Kommettisi perusteella edustat juuri tätä ettei vaan kukaan pahastu logiikkaa. Siinä ei ole kenellekään mikään terve kasvatusmalli, että lapsi ei voi koskaan muka pahastua.»

Hienoa, sittenhän ei haittaa jos kaikki lapset pahastuvat karkitta jäämistä. Tai eiväthän he oikeasti pahastu, kun eivät edes tiedä mistä jäävät paitsi. Karkkiperinteethän ovat täysin aikuisten keksintöä.

Pidän tässä kysymyksessä ongelmana sitä, että jos jokaisella lapsella on omat karkkisääntönsä, karkittomat lapset jäävät ryhmän ulkopuolelle, kun heille ei saa tarjoilla. Siksi on tarpeellista tarjoilla joko kaikille tai ei kenellekään.

Sellainen, että joillekin ei anneta karkkia vaikka muille annetaan, on hyvin lähellä lapsen kiusaamista ja ymmärrettävästi voi jopa johtaa siihen. Toivottavasti et nyt ajattele kiusatuksi joutumista vain "pahastumisena".

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Nokian kaupunki on kieltänyt kokonaan karkit päiväkodeissa. Lapsille ei saa tarjoilla edes heidän syntymäpäivänään karkkeja päiväkodissa.»

Hienoa! Lapset eivät karkkeja tarvitse ja kun eivät tiedä mistä jäävät paitsi, eivät myöskään ole onnettomia sen johdosta.

Kysehän ei ole siitä, etteikö lapsille saisi tarjota karkkia heidän syntymäpäivänään, vaan siitä, ettei muille lapsille saa tarjota karkkia aina silloin, kun jollain toisella lapsella päiväkodissa on syntymäpäivä.

  «Kyllä lapsille pitää syntymäpäivänä tarjota karkkeja ja hyvää syötävää.»

Saat toki tarjoilla karkkeja omille lapsillesi niin paljon kuin haluat, mutta tässä on kyse siitä, että karkkeja harmittomina pitävät päiväkotiopettajat tai lapsensa mukaan karkkeja jaettavaksi antavat vanhemmat eivät saa antaa niitä toisille lapsille.

Muutoin vanhemmilla ei ole mahdollisuutta kieltää karkkien antamista omille lapsille.

Käyttäjän AleksiNiskanen kuva
Aleksi Niskanen

Päiväkotien suurin uhka on sokeri?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
  «Päiväkotien suurin uhka on sokeri?»

Onko joku sanonut, että se on suurin uhka?

Tällä hetkellä se on kuitenkin yksi merkittävä epäkohta. Yleisesti päiväkodeissa noudatetaan hyviä ravintosuosituksia, mutta synttärikarkkien kohdalla kyse on myös siitä, miten lasten vanhemmat laittavat lusikkansa soppaan, tarjoamalla toisten perheiden lapsille karkkia.

Käyttäjän AleksiNiskanen kuva
Aleksi Niskanen Vastaus kommenttiin #9

Uutisoinnin perusteella siltä vaikuttaa. Voitonriemuista hehkutusta sokerin takia, vaikka päiväkodeissa rehottaa kiusaaminen ja väkivalta. Pointtini on se, että missä viipyvät uutiset siitä, että jonkin kaupungin/kunnan toimijat iloitsevat siitä, että kaupungissa on saatu lasten kiusaaminen ja väkivalta kuriin?

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos Vastaus kommenttiin #10
  «Uutisoinnin perusteella siltä vaikuttaa. Voitonriemuista hehkutusta sokerin takia, vaikka päiväkodeissa rehottaa kiusaaminen ja väkivalta.»

Karkkiongelma häviää yksinkertaisella kiellolla, väkivalta ei. Viekö se, että ongelmia on jäljellä, jotenkin pois merkityksen siltä, että päästään eroon yhdestä ongelmasta?

Kun nyt mainitsit väkivallan, saattaa jopa olla niin, että liika sokeri aiheuttaa väkivaltaa. Impulsiivista väkivaltaa tapahtuu usein tilanteissa, joissa itsehillintä pettää. Glukoosilla on merkittävä vaikutus itsehillintään, erityisesti kun veren glukoosipitoisuus nopeasti laskee lyhytketjuisten hiilihydraattien (erityisesti siis puhtaiden sokerien) nopean piikin jälkeen.

Ehkä juuri karkkikiellolla siten helpotetaan sitä vaikeammin ratkaistavaa väkivaltaongelmaakin. (En nyt ole kuullut, että väkivalta "rehottaisi" päiväkodeissa, vaikka joskus tapahtuisikin.)

Käyttäjän AleksiNiskanen kuva
Aleksi Niskanen Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Sokerihan itsessään ei ole mikään kovin paha asia. Jalostettu sokeri taasen sisältää jo itsesään kemikaalijäämiä.

Karkit eivät ole enää karamellejä, vaan sokerin lisäksi niihin vielä tarkoituksella lisätään erilaisia kemiallisia seoksia joilla mitä todennäköisimmin on iso yhteys mm. lasten lisääntyviin hermostohäiriöihin kuten ADHD.

Lapset eivät ymmärrä, että karkit ovat myrkkyjä täynnä - mutta vanhempien ja ainakin valtion, pitäisi tämä ymmärtää.

Tässä sairaassa yhteiskunnassa, lapset ovat yhä sairaampia myös.

Asiaan ei auta, että lapsille annetaan lääkärin pillerihuumeita jotta ovat hiljaa ja rauhallisia. Se on väkivaltaa lapsia kohtaan ja ihmisoikeusrikkomus.

Näköjään lapsista ei välitä vanhemmat - eikä valtio. Lapset ovat lähinnä mukana yhteiskunnassa, poliittisena pelinappulana. Ei ihmekään, että viihtyvät tietokoneella ja peleissä, koska tämähän on aivan sairas ja rikollinen yhteiskunta.

Lapset eivät tarvitse kemiallista lobotomiaa, vaan rakkautta.

Wikipedia: Antipsykoottiset lääkkeet

Keskustelu lääkkeiden hyödyistä ja haitoista on usein kiivasta.

Neuroleptit lamaavat autonomista hermostoa

Psykoosilääkkeet kutistavat aivoja enemmän kuin aivot normaalisti iän myötä kutistuvat. Aivot kutistuvat sitä enemmän mitä pitempään lääkitys kestää ja mitä suurempi lääkityksen määrä on

(psykoosilääke) sekoitus sai erittäin pelokkaat ja pakokauhuiset potilaat rauhoittumaan, rentoutumaan ja muuttumaan välinpitämättömiksi ja yhteistyökykyisiksi. Laborit kuvasi vaikutusta kemialliseksi lobotomiaksi.

"Long Play: Psykoosilääkkeitä käyttävien lasten määrän kasvu jyrkkeni ..."

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/2018081222...

Käyttäjän AleksiNiskanen kuva
Aleksi Niskanen

Itse menin päiväkotiin 90-luvun alussa. Kyllä silloin jo oli sellaisia karkkeja, jossa on muutakin kuin sokeria. Silloin ei kuitenkaan ollut näin suurta ongelmaa kuin nykyään lasten levottomuuden jne. suhteen. Kyllä noiden tarkkaavaisuushäiriöiden syy löytyy kasvatuksen puutteesta ja mm. siitä, että nykyään monille lapsille ei pidetä mitään kuria kotona ja lapsi saa joka asiassa tahtonsa läpi. Myös älypuhelimen rajoittamaton käyttö ei tee hyvää lapsen kehitykselle. Päiväkodit voi tietenkin järjestää ulkoilua ja aktiviteettia lapsille, mutta lasten pitäisi ulkoilla säännöllisesti myös silloin, kun he eivät ole tarhassa.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen

Omasta päiväkodistani muistan vain lukuisat rangaistukset ja eniten jäi mieleen sanallisesti "puissa ei saa kiipeillä".

Harmi, koska se oli yksi rakkain harrastukseni.

Mutta nyt pitikin kasvaa jo aikuiseksi ja "rauhoittua", tai muuten tulee rangaistus.

Veikkaanpa, että lasten kasvavat sairaudet ovat puoliksi henkisistä syistä ja puoliksi siitä, että jo sikiöaikana lapsi altistuu mm. raskasmetalleille eli ympäristömyrkyille.

Henkiset syyt löytyvät ennenkaikkea yhteiskunnasta ja yksilötasolla ne heijastuvat sitten "normaalin perheen" arkeen.

Ns. käsittelemätön intiaanisokeri on erittäin kallista. Mutta oikeassa sokerissa on myös siis ravintoaineita.

"Täysruokosokeria ei kirkasteta fosforihapolla, sentrifugoida, rikkidioksidivalkaista tai muuten prosessoida pitemmälle. Sokeriruo’on sisältämiä vitamiineja ja kivennäisaineita säilyy näin ollen enemmän kuin prosessoiduissa sokerituotteissa. Kuivatettu"

https://fi.wikipedia.org/wiki/T%C3%A4ysruokosokeri

Käyttäjän AleksiNiskanen kuva
Aleksi Niskanen Vastaus kommenttiin #15

Ymmärrän pienten lasten puissakiipeilyn kieltämisen, siinähän voi käydä tosi huonosti. Mutta jos yksittäinen aktiviteetti kielletään niin silloin pitää keksiä lapsille jotain muuta mielekästä ja turvallista aktiviteettia.

Käyttäjän lentonenhenri kuva
Henri Lentonen Vastaus kommenttiin #16

Entä jos asia onkin niin, että kun lapset eivät saa olla lapsia: että silloin on jo käynyt tosi huonosti?

Käyttäjän AleksiNiskanen kuva
Aleksi Niskanen Vastaus kommenttiin #17

Pitäisi saada tasapaino lasten aktiviteetteihin: ei vaarallisia juttuja, mutta ei myöskään liian passiivista menoa.

Käyttäjän KikkaCoombes kuva
Kikka Coombes

"Nokian kaupungin päätos kieltää synt. päiväkarkit lapsilta on yksi niista signaaleista, että maamme henkinen tila ei ole kovin vahva."

Täysin samaa mieltä em. kommentista. Aivan uskomatonta. Kun toisissa maissa valitetaan, ettei vanhemmat tuo tarpeeksi isoa määrää makeisia koko luokalle syntymäpäivänä, Suomessa vallitsee tämä "nanny valtio eli ankeuden ylistyslaulu." Papuja syntymäpäivänä? Lapsista nuorena spartalainen raataja-kansa?

Toimituksen poiminnat