AleksiNiskanen

Suomen oikeuslaitoksen suhtautuminen ihmisten terveyteen

Helsingin Sanomat kirjoittaa tänään, että helsinkiläisen Kirjaclub-nimisen sikariklubin harrastustoiminta eli sikarin polttaminen on loppunut klubin tiloissa (lähde: https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005899241.html ). Sikarin polton klubin tiloissa on kieltänyt Helsingin hallinto-oikeus. Lainaus uutisesta:

”Helsingin hallinto-oikeuden mukaan syy kieltämiseen on se, että klubin tiloissa käy siivooja, joka altistuu tupakansavulle, vaikka siivoaminen ja tupakointi tapahtuvat tiloissa eri aikaan. Hallinto-oikeus katsoo, että pinnoille kerääntyvät savujäämät voivat olla haitaksi tai vaarantaa sivullisten terveyttä”.

Kyseinen klubi aikoo valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Nyt kun on ihan virallisena tietona se, että pinnoille kertynyt tupakansavu on syy kieltää tupakointi sisätiloissa, niin tässä pieniä vinkkejä Helsingin hallinto-oikeudelle ja muille oikeusistuimille tuleviin oikeusratkaisuihin:

 1. Homeelle ja huonolle sisäilmalle altistuneet lapset päiväkodeissa ja kouluissa. Onko heillä oikeus puhtaaseen sisäilmaan?

 2. Sairaaloissa olevat sairaat potilaat, jotka altistuvat huonolle sisäilmalle. Onko heillä oikeus puhtaaseen sisäilmaan?

 3. Homeisissa hoitokodeissa olevat vanhukset, jotka elävät viimeiset vuotensa kärsien huonosta sisäilmasta. Onko heillä oikeus puhtaaseen sisäilmaan?

 4. Huonossa sisäilmassa työskentelevät siivoojat, opettajat, hoitajat, lääkärit jne. joiden terveys menee vuosien myötä, jos huonolle sisäilmalle ei tehdä mitään. Onko heillä oikeus puhtaaseen sisäilmaan? Esim. Yle kertoo (lähde: https://yle.fi/uutiset/3-10142980 ) , että home vei kätilön terveyden ja työkyvyn: "Välillä ääni katosi täysin ja hoitelin synnytykset käsimerkeillä". Jutusta käy ilmi, että työkykynsä homeen takia menettänyt entinen kätilö Tarja Kovalainen syö kymmentä eri lääkettä. Vaikka hovioikeudella oli selkeää näyttöä siitä, että kuntayhtymä oli vastuussa kätilöiden sairastumisesta, niin korkein oikeus asettui kuntayhtymän puolelle. Lainaus uutisesta:

   

  ” Jokainen oikeusaste myönsi työperäisen sairastumisemme. Vääntö käytiin siitä, oliko kuntayhtymä laiminlyönyt työsuojeluvelvollisuuksiaan ja velvollinen korvaamaan terveydellemme aiheutuneet vahingot, Tarja Kovalainen kertoo.”

   

  Kätilöt eivät saaneet asiaansa käsittelyyn Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, joten nämä kätilöt kokivat oikeusmurhan. Vaikka jokainen oikeusaste myönsi kätilöiden työperäisen sairastumisen, niin he eivät saaneet korvauksia kuntayhtymältä sairastumisistaan koska kuntayhtymän ei oltu katsottu oikeudessa rikkoneen työsuojeluvelvoitteitaan.

   

  Historiankirjoihin jää ajastamme merkittävä tapaus, jossa sikarien poltto kielletään niille omistetun harrastajaklubin tiloissa, mutta samaan aikaan sadat tuhannet ihmiset altistuvat ja monet sairastuvat pysyvästi huonon sisäilman ja homeen takia. Ja oikeuslaitos ja terveysviranomaiset eivät tee mitään näiden ihmisten terveyden eteen, joista moni on menettänyt pysyvästi työkykynsä huonon sisäilman takia. Suomen touhu alkaa olla niin kertakaikkisen sairasta, että alkaa mennä usko terveen järjen noudattamiseen ja ihmisten oikeudenmukaiseen kohteluun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Puhumme samasta ajasta, jolloin miehet eivät saa pitää omaa "man cavea" vaan sinne on päästettävä naisia, jos ei muutoin, niin lain voimalla.

Kuka muuten siivoaa erilliset tupakkakopit- tai tilat ravintoloissa, laivoilla ja työpaikoilla? Jos oikeuden ratkaisu jää voimaan kieltävänä, niin eihän noissa erilliskopeissakaan enää voi tupakoida, koska niiden siivoaminen on hengenvaarallista.

Ai jai jai…

Siinä mielessä oikeus on oikeassa, että tilassa, jossa on tupakoitu paljon, on sen verran näitä partikkeleita, että niiden haju tarttuu vaatteisiin, jos oleskelu kestää vähääkään pidempään. Tupakoitsijat itse sitä eivät huomaa.

Käyttäjän AleksiNiskanen kuva
Aleksi Niskanen

Jonkinlainen protesti olisi paikallaan asian puolesta. Sikaria polttava suomalainen mies, valtion vihollinen? :)

Toimituksen poiminnat