AleksiNiskanen

Tuhkarokkoepidemia ja GCM: ulkomaalaislakia muutettava välittömästi!

Iltalehdessä olemme saaneet lukea tänään, että Suomessa riehuu tuhkarokkoepidemia Luodon kunnassa (https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/607265b1-395e-4051-8e5c-49a47bb62f6c ).

Vuoden 2015 turvapaikanhakija-aallon mukana Suomeen tuli jo täältä kadonneita tauteja. Vaikka suoraa syy-seuraussuhdetta tuhkarokkoalueelta tulleilta turvapaikanhakijoilta ei pysty yksittäisen epidemian perusteella päättelemään, niin on selvää, että kun monen turvapaikanhakijan lähtöalueella on Suomesta jo ajat sitten hävinneitä tauteja, niin siirtolaisvirta selittää näiden jo kadonneiden tautien paluun Suomeen. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan Euroopassa riehuvan tuhkarokkoepidemian taustalla on "rokotevastaisuus", mikä sekin on varmisti yksi tekijä tuhkarokkoepidemian syntyyn.  Mielenkiintoiseksi tämän tartuntatauti asian tekee Suomen vanhentunut ulkomaalaislain pykälä, joka toteaa seuraava turvapaikanhakijoiden jatkoluvan saamisesta:

"Kansanterveyden vaarantaminen ei kuitenkaan estä jatkoluvan myöntämistä, jos luvan myöntämisen edellytykset ovat muutoin olemassa. " (lähde:http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150689 ).

Nyt kun on käyty paljon keskustelua GCM-sopimuksesta ja sen velvoitteista sen hyväksyviä maita kohtaan vastaanottaa mahdollisesti massiivinen määrä siirtolaisia, niin on suomalaisten kansanterveydelle erittäin vaarallista, että  oleskeluvan jatkoluvan saaminen, joka myönnetään enintään 4 vuodeksi kerrallaan, ei esty, vaikka kyseinen henkilö vaarantaisi kansanterveyden Suomessa.

Global Compact on Migration on se käänteentekevä muutos  pysyviin massiivisiin siirtolaisvirtoihin Suomeen. Näiden tulevien mahdollisesti jopa satojen tuhansien siirtolaisten tulo Suomeen lyhyessä ajassa tarkoittaa nykyisen ulkomaalaislain valosssa sitä, että Suomeen saapuvat siirtolaiset saavat oleskeluluvan jatkoluvan vaikka he vaarantaisivat suomalaisten kansanterveyden.

Vaikka GCM sopimus ei ole oikeudellisesti sitova, niin sopimustekstissä mainitaan yli 80 kertaa sana "commit" eli sitoutuminen.  GCM Sopimus on äärimmäisen vaarallinen ja on viimeinen niitti Suomen itsemääräämisoikeuden lopullisessa tuhoutumisessa. Suomi tulee valitettavasti olemaan mukana tässä sopimuksessa, mikä hyväksytään Marokossa joulukuussa 2018.  Suomessa pitää kiireellisesti muuttaa ulkomaalaislain 36 §:n, jolloin Suomi pystyy eväämään kansanterveyden vaarantavien henkilöiden pääsyn maahamme. Tämä ulkomaalaislain muuttaminen on yksi niistä konkreettisista keinoista jolla maamme pystyy suojaamaan kansalaisiaan uusilta tartuntatautien epidemioilta ja samalla myös suojaamaan maatamme isoilta pakolaisvirroilta.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (73 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Samalla kielletään kaikki ulkomaanmatakailu.

Rakennetaan 10 metriä korkea muuri rajalle ja lopetetaan kaikki yhteydenpito ulkomaille.

Appelsiinit ja banaanit voivat myös aiheuttaa ties mitä tauteja.

Perunaa ja pettuleipää.

Hyvä persut!!

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Juu, paitsi että perunakin on kotoisin Perusta, joten ei kelpaa.

Internet kannattaa myös katkaista rajalta, sillä sen kautta on moni virus levinnyt. Ulkomaat ovat vaarallisia paikkoja!

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Saunakaan ei oo suomalinen keksintö...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Samalla kielletään kaikki ulkomaanmatakailu."

Kai me vielä Italian velanmaksu takaillaan.

Käyttäjän IiroOrava kuva
Iiro Orava

Kohta varmasti saadaan maksaakin, kun persujen ihailema oikeistopopulistinen hallitus laittaa Italian talouden siihen kuntoon, että saadaan uusi kriisi Eurooppaan. Mut hei, tätähän persut haluaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #39

Ketkä meitä pakotti maksamaan Kreikan velat? Kukas nuo velat on saanut aikaiseksi, ei ainakaan populistit. Sama homma Suomessa, velaksi eletään ja velkakasa rakennettu sdp:n kokoomuksen ja keskustan yhteistyöllä, vihreät auttamassa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #39

Ketkä meitä pakotti maksamaan Kreikan velat? Kukas nuo velat on saanut aikaiseksi, ei ainakaan populistit. Sama homma Suomessa, velaksi eletään ja velkakasa rakennettu sdp:n kokoomuksen ja keskustan yhteistyöllä, vihreät auttamassa.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Epidemioiden välttämiseksi on kiellettävä suomalaisten matkustaminen maihin, joissa saattaa esiintyä tarttuvia tauteja, kuten esimerkiksi tuhkarokkoa.

Silloin voidaan Suomessa luopua kaikista rokotuksista, eikö vain? Tuhkarokkoonkin sairastuvat käytännössä vain rokottamattomat.

Rajat täydellisesti kiinni on rokotuksia tehokkaampaa?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Terveydenhuollossa työskentelevä kansliasihteeri saa potkut, jos ei ota influenssarokotetta mutta globaali patogeenipaletti saa virrata maahan täysin vapaasti. Jokin tässä yhtälössä mättää ja pahasti.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--erveydenhuollossa työskentelevä kansliasihteeri saa potkut, jos ei ota influenssarokotetta

höpö höpö

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Henteri Virkkula, miksi levität perätöntä tietoa?

Uusi tartuntatautilaki ei koske laitoshoitajia, siivoojia, sihteereitä eikä laitoshuoltajia. Laki koskee ainoastaan potilaita ja asiakkaita hoitavia henkilöitä. Laki rajaa rokotevelvoitteen pelkästään hoitotyöhön osallistuviin henkilöihin ja työharjoitteluun osallistuviin opiskelijoihin.

En tiedä, mikä tässä yhtälössä mättää?
Virkkula ja Niskanen puhuvat palturia. Se nyt ainakin.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Laki on laki ja työnantajan laintulkinta on työnantajan laintulkinta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #36

Työnantaja ei voi tulkita lainvastaisesti. En ymmärrä tuollaista perätöntä p...anjauhantaa. Mihin pyrit valheillasi ja pyörittelyilläsi?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Miksi väität, että valehtelen?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #37

Koska teet täysin perättömän väitteen. Henteri Virkkula: "Terveydenhuollossa työskentelevä kansliasihteeri saa potkut, jos ei ota influenssarokotetta"

Väitteesi on perätön. Se, että esität perättömiä väitteitä, on suomeksi sanottuna valehtelemista.

Tartuntatautilaki ei koske kansliasihteeriä. Sinun pitää todistaa väitteesi, että työnantaja jossain olisi toiminut tartuntatautilain vastaisesti ja irtisanonut tai edes antanut varoituksia henkilöstölle, jotka eivät ole lain piirissä.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #53

Onkohan terveydenhuollossa edes sellaista tehtävänimikettä kuin "kansliasihteeri"?

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen Vastaus kommenttiin #54

No niin sinä kerroit, ja valehtelit.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #58

En mielestäni valehdellut. Voitko selventää hieman mitä tarkoitat?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #54

Osastosihteeri monelta osastolta löytyy. Tuon kansliasihteerinimikkeen esitit itse kommentissasi. Kyllähän sinä näytät nyt harvinaisen typerältä: lähteä riitauttamaan ammattinimikettä, jonka on itse valheellisessa kommentissaan esittänyt!

Harhauttaminen itse aiheesta taitaa olla ainoa tarkoituksesi. Valehtelemista et enää pystynyt kiistämään, niin kiistät itse esiinottamasi nimikkeen!! Voi Henteri ja se viimeinenkin uskottavuudenripe!

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #59

Kuinka paljon joku voi saadakaan nautintoa valehtelija-sanan toistelusta!

Osastosihteeri on kontaktissa potilaita hoitavan henkilöstön kanssa. Oletko aivan varma, ettei työnantajan toimesta edellytetä rokotteen ottamista?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #60

Suvaitsevaiston perustaktiikka on saivarrella epäolellisella.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #62

Makkonen, lukisit edes kommenttiketjun ennen avautumistasi!

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #60

Olen. Sillä, onko henkilö kontaktissa hoitohenkilökunnan kanssa, ei ole tietenkään merkitystä. Ei minultakaan rokotesuojaa vaadita, vaikka hoitaja kanssani suuremman osan ajastaan viettääkin verrattuna asiakkaisiinsa.

Laki rajaa työnantajaa huolehtimaan rokotevelvotteen osalta nimenomaan hoitotyöhön osallistuviin. Sihteeri ei työskentele tilassa, jossa hoidetaan lääketieteellisesti arvioituna tartuntatautien vakaville seuraamuksille alttiita asiakkaita tai potilaita.

Laitoshoitaja on myös lain tarkoittaman rokotevastuun ulkopuolella, vaikka hän saattaakin siivota tiloissa, joissa hoidetaan kyseisiä potilaita. Omaiset ja vieraat ovat myös rokotevastuun ulkopuolella.

Jos nyt mietit, mikä tässä rokotevastuuasiassa on pielessä, se ei liity mitenkään maahanmuuttajiin eikä heidän rokottamisiinsa.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #68

Siis, onko nyt kyse sinun henkilökohtaisesta tilanteestasi? Onko tila, jossa työskentelet sellainen, johon potilaiden ei ole mahdollista päästä?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #70

Voi voi tuon ymmärryksesi kanssa! Minä en työskentele hoitotyössä. Elän hoitotyötä tekevän kanssa, yhteisessä kodissamme. Ei minua siis rokotevelvollisuuskaan koske. Minä olisin silti rokottamattomana potentiaalinen riskitekijä, jota laki ei huomioi.

Eikä tuolla ole merkitystä, onko tila sellainen, johon potilaan on mahdollista päästä. Esimerkiksi potilastoimisto on sairaalassa tila, johon potilaat voivat päästä. Siellä ei hoideta (erityisryhmiin kuuluvia eikä muitakaan) potilaita eikä se ole myöskään asiakastila. Siksi siellä työskentelevillä ei ole lain määräämää rokotusvelvoitetta. Laitoshuoltajat ja -hoitajat ovat nekin vastuusta vapautettuja, samoin kuin ensihoitajat ja lääkintävahtimestarit, jotka potilaita kuljettelevat ja saattavat myös näihin hoitohuoneisiin.

Yritän vain kertoa, että levitit virheellistä tietoa sihteereistä ja muista henkilöistä. Rokotevelvollisuus koskee ainoastaan lääkäreitä, hoitajia ja opiskelijoita.

Laki määrittää näin:
"Työskentelyyn sosiaalihuollon ja terveydenhuollon toimintayksiköiden asiakas- ja potilastiloissa, joissa hoidetaan lääketieteellisesti arvioituna tartuntatautien vakaville seuraamuksille alttiita asiakkaita tai potilaita, saa käyttää vain erityisestä syystä henkilöä, jolla on puutteellinen rokotussuoja."
Tartuntatautilaki § 48

Laki velvoittaa työnantajaa käyttämään henkilöstöä, jolla on rokotesuoja, näissä tiloissa. Laki ei anna oikeutta irtisanoa henkilöä, jolla rokote- tai muuta suojaa ei ole. Heitä ei vain saa käyttää kuin erityisestä syystä hoitotyössä lain tarkoittamissa tiloissa.

Kanslia ei ole tila, jossa potilasta hoidetaan. Käytävät ja aulat eivät ole tällaisia tiloja. Työnantajat ovat lisäksi rajanneet käytännöstä kaikki sellaiset työntekijät, jotka eivät varsinaiseen hoitotyöhön osallistu, vaikka osan aikaa tuollaisissa hoitotiloissa työskentelevätkin. Kotihoidossa työskentelevät lähi- ja sairaanhoitajatkin näytetään rajattavan työnantajakäytännössä rokotevelvollisuuden ulkopuolelle. Eiväthän kodit ole asiakas- tai potilastiloja eivätkä edes hoitotiloja, joten rajanveto on tätä taustaa vasten helppo ymmärtää.

Se, onko henkilö kosketuksissa potilaisiin tai hoitohenkilökuntaan, ei vaikuta.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #71

Voitko esittää jotain laajempaa konkretiaa kuin puolisosi työyhteisössä sovellettavan käytännön?

Tärkein oli kuitenkin tämä: globaalin patogeenipaletin annetaan virrata vapaasti yli rajan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"GCM levittää tuhkarokkoa!"

Kuka se taas sanoikaan jotain siitä että parodian tekeminen on nykyään mahdotonta?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Onko tämä tällaista aina vaaleihin asti?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kannattaa varautua pahimpaan... Nyt jo hurahtaneet luotolaisvanhemmatkin ovat maahanmuuttoon liittyvä ongelma.

- Pitääkö kaikki lapset rokottaa?
- Ei, vain ne joita rakastetan.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #27

Voi kun joku keksisi rokotteen tyhmyyttä vastaan. Vaikka eihän sitä ne ottaisi, jotka sitä tarvitsisivat.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Haavikko se oli: "Parodia on jo kauan ollut mahdotonta. Ne tekevät sen itse."

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

"Vuoden 2015 turvapaikanhakija-aallon mukana Suomeen tuli jo täältä kadonneita tauteja. Vaikka suoraa syy-seuraussuhdetta tuhkarokkoalueelta tulleilta turvapaikanhakijoilta ei pysty yksittäisen epidemian perusteella päättelemään, niin on selvää, että kun monen turvapaikanhakijan lähtöalueella on Suomesta jo ajat sitten hävinneitä tauteja, niin siirtolaisvirta selittää näiden jo kadonneiden tautien paluun Suomeen."

Mitä kaikkia tauteja tarkoitat? Ainakaan tuhkarokko ei ole turvapaikanhakijoiden mukana tänne "palannut", vaan ihan kantasuomalaiset ovat tuhkarokkoa tuoneet ulkomaanmatkoiltaan, ja Suomessa vierailleet ulkomaalaiset, esim. Itä-Savon tartunnat 2017 aiheutti italialainen mies.

Käyttäjän AleksiNiskanen kuva
Aleksi Niskanen

Mihin faktaan väitteesi perustuu? Esim. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ohjeistaa turvapaikanhakijoiden kanssa toimiville ja työskenteleville henkilöille, että " Mitä rokotuksia tarvitaan, jos on satunnaisesti tai lyhyen aikaa tekemisissä turvapaikanhakijoiden kanssa, esimerkiksi toimii tulkkina, poliisina, rajavartijana tai vie tavaraa vastaanottokeskuksiin?
Turvapaikanhakijoiden kanssa työskentelevillä, kuten kaikilla Suomessa asuvilla tulee olla suoja jäykkäkouristusta ja kurkkumätää vastaan. Jos esimerkiksi aikuisen rokotuksesta on yli 10 vuotta, tulee suoja tehostaa dT-rokotteella. Lisäksi kaikilla tulisi olla joko sairastetun tuhkarokon, vihurirokon ja sikotaudin TAI kahden MPR-rokoteannoksen tuottama suoja. Väliaikaisesti tai satunnaisesti turvapaikanhakijoiden kanssa toimivat eivät yleensä tarvitse muuta rokotussuojaa."

https://thl.fi/fi/web/rokottaminen/kaytannon-ohjei...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--kuten kaikilla Suomessa asuvilla

Siis turvapaikanhakijoiden kanssa työskentelevillä tulee olla normaali rokotussuoja.

Käyttäjän JarnoLaivola kuva
Jarno Laivola

Tätä paradoksia en ole koskaan ymmärtänyt.
Jos viranomainen tai valvova/ohjeistava taho ei reagoi, se ei ole tehtäviensä tasalla. Jos se reagoi, se tulkitaan aukottomaksi todisteeksi jollekin yksisilmäiselle väittämälle. THL:n "rikos" oli se, että se teki työtään ja muistutti rokotussuojan tärkeydestä tilanteessa, jossa on riski kohdata jokin sellainen tauti, jonka saamiseksi yleensä pitää lähteä lomamatkalle aurinkorannoille.
Jotta tästä harhasta pääsee loogisesti kestävällä tavalla Luodon tuhkarokkotapaukseen tai GCM:ään, tarvitaan kyllä kokonainen lauma aaseja ja Juutinrauman silta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eduskunta-avustaja :)

Blogi herättää isoja kysymyksiä avustajaksi pääsemisen kriteereistä

Niitä ei taida olla.

Tulee väkisin miettineeksi, että millainen sitten se edustaja.

Joku vielä ihmettelee miksi arvostelen persuja.

Nyt kaikki kynnelle kykenevät persut tänne katsomaan ja kommentoimaan, tästä asiasta pitää saada muidenkin persujen mielipide, tämä osoittaa paljon sellaista, mitä en nyt ääneen sano. :)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Tulee väkisin miettineeksi, että millainen sitten se edustaja."

Tällainen:
"Packalén on tiedetty jo pitkään ns. Tehtaankadun mieheksi – eli hänen näkökulmansa eivät juuri edes yllätä."
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005632649.html

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jotenkin tuli mieleeni lehti-ilmoitus reilun sadan vuoden takaa. Helsingissä oli tarjolla pari konstaapelin virkaa. Lukutaito oli toivottava, mutta ei välttämätön.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jotenkin tuli mieleeni lehti-ilmoitus reilun sadan vuoden takaa. Helsingissä oli tarjolla pari konstaapelin virkaa. Lukutaito oli toivottava, mutta ei välttämätön.

Käyttäjän jussikangasluoma kuva
Jussi Kangasluoma

"Global Compact on Migration on se käänteentekevä muutos pysyviin massiivisiin siirtolaisvirtoihin Suomeen. Näiden tulevien mahdollisesti jopa satojen tuhansien siirtolaisten tulo Suomeen lyhyessä ajassa tarkoittaa nykyisen ulkomaalaislain valosssa sitä, että Suomeen saapuvat siirtolaiset saavat oleskeluluvan jatkoluvan vaikka he vaarantaisivat suomalaisten kansanterveyden."

Missä kohden sopimusta velvoitetaan ottamaan satoja tuhansia siirtolaisia?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

No ei tietenkään missään, persujen ''omassa'' päässä se luulo on.

Tämäkin asia on moneen kertaan persuillekin selitetty, mutta ei se sinne uppoa.

Antaa heidän elää omassa todellisuudessan, ei se ketään häiritse, eikä se ainakaan äänestäjää kiinnosta, ja se on pääasia.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

"Antaa heidän elää omassa todellisuudessan, ei se ketään häiritse, eikä se ainakaan äänestäjää kiinnosta, ja se on pääasia."

Toivossa on hyvä elää, sanoi lapamato, mutta pelkään pahoin että olet väärässä. :(

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen
Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Sitä vain tässä mietin, että miten ihmeessä ulkomaalaislain muuttaminen vaikuttaa siihen, että Suomiurpot jättävät itsensä ja lapsensa rokottamatta?

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Suurin osa noista suomiurpoista on uskovaisa. Jumala pelastaa.. Niikon kaltaisia hörhöjä, vesikidutusta ja torakoita..

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Tuhkarokko ja käänteen tekevä muutos siirtolaisvirtoihin? Olisitko poika nyt vähän ylikierroksilla, heh. Okei, tää propaganda ei kyllä enää naurata.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Vaalilaukka on jo kiihtynyt niin ankaraksi että laukkaaja on sotkeentunut omiin jalkoihinsa.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Turvapaikanhakijoiden rokotuksista huolehditaan. Tuhkarokkoepidemian syy on kantasuomalaisten lisääntynyt, vastuuton rokotusvastaisuus tietyillä alueilla, kuten Pietarsaaren seudulla. Nämä epidemiat ovat kotikutoisia. Jos halutaan estää epidemiat, on joko rokotettava tai suljettava rajat rokottamattomilta kantasuomalaisilta.

Perussuomalaiseen typeryyteen ei valitettavasti vielä ole kehitetty rokotetta. Modernilla lääketieteellä on vielä työtä tehtävänä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kaikkiin syöpäsairauksiin on tuota ajankohtaa ennen löydetty jo parantava hoito.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Ei kaikkiin, jos ennustuksesi osuu oikeaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #20
Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

"Mihin faktaan väitteesi perustuu?"

Noh, ensinnäkin Iltalehden uutisessa https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/9b7ed441... kirjoitetaan seuraavasti: "Luodon (Larsmo) kunnassa Pohjanmaalla on todettu torstaina 29.11. tuhkarokkotapaus esikouluikäisellä lapsella.

Lapsi on ollut perheensä kanssa matkoilla ulkomailla, missä hän on todennäköisesti altistunut tuhkarokolle. Kyseisellä alueella on käynnissä tuhkarokkoepidemia.

Tartunnan saanutta lasta ei ole rokotettu tuhkarokkoa vastaan."

SK:n juttu Itä-Savon viime vuoden tuhkarokkoepidemiasta: https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/nain-ital...

Ja vielä tämä: https://thl.fi/attachments/Infektiotaudit/Ohjeet/t...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Noilla alueilla kulkutaudit ovat mukavaa vaihtelua arkeen. Niitä tuodaan tuliaisina päiväkoti- ja koulukavereille ulkomaanmatkoilta kuin halvaa Turkista ennenvanhaan.

Mitenkäs se sanonta menikään - sitä saa mitä tilaa?

Käyttäjän AleksiNiskanen kuva
Aleksi Niskanen

Kirjoitukseni pointti tiivistettynä: kun Suomi allekirjoittaa GCM sopimuksen niin meillä on hirveän vähän keinoja hillitä suuria siirtolaisvirtoja, varsinkin jos puutteellisia lainkohtia ei muuteta. Kirjoituksessani mainitsemani ulkomaalaislain 36 §:n muuttaminen on yksi näistä konkreettisista keinoista hillitä siirtolaisvirtoja. Rokotukset ja sairastuneet ihmiset vaativat hoitoa ja hoito ei ole ilmaista. Kommenteissa mainittiin myös suomalaiset matkailijat. Sinänsä vertailukohta ei aivan täsmää mittaluokassaan tuohon mainitsemaani skenaarioon, jossa Suomeen tulisi lyhyessä ajassa jopa satoja tuhansia siirtolaisia. Toisin kun Suomeen tulleet turvapaikanhakijat, suomalaiset matkailijat ovat keskimäärin hyvin rokotettuja.

Tuhkarokkoa ja muita vakavia tartuntatauteja esiintyy enemmän kuin Suomessa niillä alueilla mistä turvapaikanhakijoita on tullut Suomeen. THL ilmaisi huolensa polion, tuhkarokon ja kurkkumädän leviämisestä vastaanottokeskuksissa vuoden 2015 syksyllä. Ainakin ennen vuoden 2015 siirtolaisaaltoa nämä taudit olivat lähestulkoon kokonaan hävinneet Suomesta (Helsingin Sanomat https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002855719.html). Eli ei ole kovin vaikeaa matematiikkaa: mitä enemmän rokottamattomia siirtolaisia tulee Suomeen tartuntatautien riskimaista, sitä enemmän ihmisiä altistuu näille taudeille vastaanottavissa maissa. Tiukentamalla maahanmuuttopolitiikkaa voimme keskeisesti vaikuttaa tämänkin riskin pienenemiseen. Tässä on myös tietenkin Suomen ja suomalaisten vastuulla se, että he ovat ottaneet asianmukaiset rokotukset. Aina löytyy valitettavasti niitä, jotka eivät ole huolehtineet syystä tai toisesta tärkeistä rokotuksista. Mainitsemassani satojen tuhansien siirtolaisten skenaariossa rokotteet voisivat loppua kesken ja kustannukset olisivat suuria sekä rokotusten ottamisen suhteen että olemassa olevien tartuntatautien hoitokustannuksien suhteen. Toivon, ettei tällaista määrää siirtolaisia tule koskaan Suomeen. Vastuullinen poliitikko kuitenkin varautuu erilaisiin skenaarioihin, mihin Suomi voi pahimmillaan joutua.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ilmankos päädyit eduskunta-avustajaksi. Siellä tiivistämisen taito nousee arvon arvaamattoman. Kuinka mahtaakaan avustamasi kansanedustaja hyötyä, kun 276:n sanan blogaus tiivistyy 244:n sanan yhteenvedoksi. Vaikuttavaa!

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Kirjoituksesi pointti on siis mikä? Puhutko tuollaista paskaa persujen kokoontumissa ja täällä vielä? Häh? Poika, politiikkaa suomessa ei tehdä valehtemalla,, sitä tehtiin neuvostoliitossa ja kolmannessa valtakunnassa. Älä alennu siihen.
Älä valehtele. Tarkoitus ei pyhitä keinoja.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ei sinulla ole kirjoituksessasi ”pointtia”. Se näyttää olevan leimallista useimmille persukirjoittajille.

GCM-asiakirjan johdosta Suomeen ei saavu/tunge/rantaudu yhtään enempää väkeä kuin ennen tuota vaarallisen toksista asiakirjaa.

Ulkomaalaisten kanssa työskenteleviltä ei vaadita sen erityisempää rokotussarjaa kuin perussuomalaistenkaan kanssa työskenteleviltä. Jälkimmäiset tosin ovat olleet pahoillaan sitä, että tyhmyyttä vastaan ei voi rokottaa.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

"Ainakin ennen vuoden 2015 siirtolaisaaltoa nämä taudit olivat lähestulkoon kokonaan hävinneet Suomesta"

Ei pidä paikkaansa ainakaan tuhkarokon osalta: https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/ttr/shp/fact_sh...

2011 oli 27 tuhkarokkotapausta, mikä on eniten 2000-luvulla.

Käyttäjän Parkpark kuva
Jaakko Parkkari

Aleksi Niskanen, tämä on typerintä, mitä olen lukenut sitten Laura Huhtasaaren gradun.

Käyttäjän ErkkiLatvala kuva
Erkki Latvala

Mamut tuo tauteja,jotka olivat jo suomesta hävinneet.
https://yle.fi/uutiset/3-8477733

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Minulla on Aleksille neuvo. Ennen kuin seuraavan kerran alitat itsesi, kysy vanhemmilta neuvoa. Go Consult Mum.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kun tuhkarokko, rajojen sulkeminen ja GCM pitää saada solmittua yhteen, niin siinä eivät logiikka ja faktat paina. Asiaa ei haittaa yhtään, että tartunta saatiin käymällä itse ulkomailla. Ei haittaa sekään, että Global Compact on Migration eli GCM ei ole sopimus, ei velvoita muuttamaan lainsäädäntöämme eikä sitä allekirjoita yksikään maa. Se vain hyväksytään YK:ssa yleiseksi ohjenuoraksi. Perussuomalaiset huomasivat eurooppalaisen äärioikeiston nettisivuilta vasta useamman valiokuntakäsittelyn ja niissä vaikenemisen jälkeen, että sitä pitää vastustaa. Viime torstain eduskunnan kyselytunnilla Laura Huhtasaari nolasi itsensä ties kuinka monennen kerran hyökkäämällä raivokkaasti tätä olematon vihollista vastaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Perussuomalaista logiikkaa parhaimmillaan edustaa Tanskan ulkomaalaislain mahdollisen kiristämisen ylistys samanaikaisesti, kun Tanska hyväksyy GCM-asiakirjan.

Käyttäjän jack kuva
Juha Airola

Tästä on nyt unohtunut tuulivoima.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Blogisti mainitsi että THL on ollut huolissaan mm. polion ja kurkkumädän leviämisestä Suomeen turvapaikanhakijoiden mukana. Poliota on meillä viimeksi ollut vuonna 1985, kurkkumätätartunta oli yhdellä turvapaikanhakijalla 2015, sitä edellinen tapaus oli 2001.

Ja jos jotakuta sattuisi aihe enemmänkin kiinnostamaan, niin kattavasti tietoa ja tilastoja tartuntataudeista löytyy THL:n sivuilta. Vuosiraportit 1995-2017: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/seuranta-ja-e...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Turvapaikanhakijan kurkkumätä aiheuttaa riskin vain rokottamattomille, voidaan hoitaa eikä aiheuta epidemiaa. On tietenkin hyvä tutkia ja vaikka rokottaakin rokottamattomat hakijat.
Sen sijaan väestön heikko rokotussuoja on epidemiariski, joka voi laueta ihan kotimaisin voimin ilman turvapaikanhakijoita.
Joten Luodon tapaus on kyllä ihan kotikutoista hölmöilyä. GCM ei mitenkään velvoita vastaanottamaan tartuntatautien kantajia. Pikemminkin vaatii, että siirtolaisuuden ongelmat siltäkin osin tunnistetaan ja hallitaan.

Käyttäjän AleksiNiskanen kuva
Aleksi Niskanen

Suomalaiset täytyy tietenkin rokottaa hyvin. Kirjoitukseni ydin on kuitenkin skenaario, jossa Suomeen tulisi lyhyessä ajassa jopa satoja tuhansia siirtolaisia GCM:n hyväksymisen myötä, joita suurinta osaa ei ole rokotettu. Silloin suomalaisia altistuisi useille eri tartuntataudeille, ei pelkästään tuhkarokolle. Jokainen voi miettiä tämän skenaarion riskiä kansanterveydelle ja Suomen taloudelle, rokotteet ja hoidot kun evät ole ilmaisia. Vertailun vuoksi on hyvä ottaa huomioon SOTE-uudistus, joka tavoittelee säästöjä terveydenhuoltoon. Samaan aikaan kun suomalaisten terveydenhuollon resursseja halutaan tehostaan niin ns. suvaitsevaiset löytävät veronmaksajien rahaa loputtomasti ns. uusien tulijoiden sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #63

Samaan aikaa täällä todellisessa maailmassa: turvapaikanhakijoiden määrä sen kun laskee ja vastaanottekeskuksia suljetaan tarpeettomina. Rokotekriittiset floodaavat jatkuvalla syötöllä epämääräisiä linkkejä todistaakseen rokotteiden olevan myrkkyä ja suoranaista sairauksen levittämistä. GCM:n vastustajien päähän ei millään saa taottua sitä tosiasiaa, että Global Compact on Migration eli GCM ei ole sopimus, se ei ole lainsäädäntöä, ei velvoita muuttamaan lainsäädäntöä eikä sitä allekirjoita yksikään maa. Se vain hyväksytään YK:ssa yleiseksi suunnaksi, jonka mukaisesti lainsäädäntöä olisi suotavaa kehittää.

Mutta kun ja mutta kun. Tätä nämä yhden asian päähänsä saaneet jaksavat jankuttaa loputtomiin. Poissaolollaan loistavat ainoastaan natsit, jotka ovat itsekin myöntäneet olleensa koko ajan itsenäisyyspäivän 612-kulkueen järjestäjiä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #64

Tarkkaan ottaen GCM-asiakirja on yhteinen hyväksyminen sille, että huonoin perustein tapahtuva siirtolaisuus on ongelma sekä lähtö- että vastaanottajamaille. Eikä ongelmaa voi ratkaista ilman yhteistä ymmärrystä ja yhteistyötä.
Tavallaan siis nimenomaan länsimaisen demokratian perusasioita ja itsestäänselvyyksiä. Joskus vain itsestäänselvyydetkin on hyvä kirjata, jotta samalla näkyisi niiden keskinäiset suhteet.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #66

Mikään määrä logiikkaa tai faktoja ei muuta esimerkiksi ns. rokotuskriittisten tai ilmastonmuutosskeptikkojen näkemyksiä. Immuniteetti tosiasioita vastaan on vahvaa, koska ihmiset sivuuttavat tiedon, joka ei istu heidän omiin käsityksiinsä. Lisäksi monelle on tärkeää kokea kuuluvansa samanmielisten ryhmään, jolloin asioiden kyseenalaistamien tuntuu uhkaavalta, koska se voi johtaa ryhmästä putoamiseen. Jos lisäksi metakognitiiviset kyvyt ovat heikot, ei esim. rokotuskriittisiin blogeihin luottava tunnista omia ajatusharhojaan, saati että kykenisi korjaamaan niitä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

"Kaikilla tulisi olla suoja jäykkäkouristusta ja kurkkumätää vastaan. Jos aikuisen edellisestä rokotuksesta on yli 10 vuotta, tulee suoja tehostaa dT-rokotteella. Lisäksi kaikilla aikuisilla tulisi olla joko sairastetun tuhkarokon, vihurirokon ja sikotaudin TAI kahden MPR -rokoteannoksen tuottama suoja".

https://thl.fi/fi/web/rokottaminen/kaytannon-ohjei...

Toimituksen poiminnat