AleksiNiskanen

Suomen vanhainkodit ovat kuolemantehtaita

Helsingin Sanomissa kerrottiin hetki sitten (https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005994446.html ), että viranomaiset määräsivät tammikuussa Alavudella aloittaneen Attendon hoivakodin toiminnan keskeytettäväksi. Tässä ”hoivakodissa” on kuollut kuusi asukasta vajaan kuukauden aikana ja tällä hetkellä selvitetään syitä vanhusten kuolemiin. Olemme saaneet viime viikkoina lukea myös monien muiden hoitokotien ja vanhainkotien ongelmista, jossa vanhuksia on kuollut hoitoyksikön laiminlyöntien takia.  Näitä tapauksia on valitettavasti tulossa lisää ja mitä enemmän saamme niistä lukea, sitä selvempää on, että Suomen vanhainkodit ovat kuolemantehtaita, jossa tärkeintä ei ole vanhusten hoiva ja mukavat vanhuuden päivät, vaan terveysyritysten johdon palkat ja palkkiot. Kaikkien näiden vanhusten kuolemiin syyllisten terveysyritysten toiminta on välittömästi keskeytettävä! Vaadin sosiaali-ja terveysministeri Pirkko Mattilan eroa tehtävästään sekä kehotan kaikkia vanhusten omaisia, missä päin Suomea sitten olettekaan, tekemään rikosilmoituksia omaistensa kaltoinkohtelusta ja heitteillejätöistä ja kuolemantuottamuksista. Vanhuksia siis lähetetään laillisesti kuolemaan ennenaikaisesti hoitolaitoksiin täällä niin sanotussa hyvinvointivaltio Suomessa. Omaiset eivät usein ole edes tietoisia siitä, että hoivan ja huolenpidon sijaan heidän omaisensa onkin kirjattu sisään kuolemantehtaaseen. Toivon todella, että nämä kaltoinkohtelun seurauksena kuolleet vanhukset ja heidän omaisensa saavat oikeutta. Vetoan myös Suomen poliisiin, että syylliset saadaan kiinni ja tuomioistuimen eteen vastaamaan erittäin vakavista rikoksista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Nyt on kieltämättä aika dramaattisen oloinen keissi. Kuukaudessa kuollut kuusi ja irtisanoutunut kymmenen. Huhhuh.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Samantapaisia hoivakoteja on Suomi täynnä, en ymmärrä miksi viranomaisemme ovat sulkeneet silmänsä? Tietoa tästä on ollut saatavissa jo vuosia. Hoivakodeissa on paljon osaamatonta ja kokematonta väkeä töissä - kuitenkin vanhalla ihmisellä on usein monenlaisia sairauksia ja lääkkeitä ja hyvän hoidon tae on että joka vuorolla on myös kokenutta/osaava väkeä töissä.

Täytyy tietää riittävästi lääkkeistä, sairauksista, haavanhoidoista, diabeteksen insuliinihoidosta, dementiasta (alzheimerista/verenkiertodementia ym)neurologisista oireista, perushoidosta, ruokahuollosta yms.

Toinen ongelma: hoitajat tekevät hoitajan työt mutta sen lisäksi joutuvat siivoamaan, pyykkäämään, tiskamaan ja jopa tekemään ruuat ja hoitamaan lumityöt. Missä vaiheessa niitä potilaita/asukkaita ehtii hoitamaan? Ennen muinoin oli sairaala-apulaisia, huoltomiehiä, kylvettäjiä ja siivoojia. Enää ei ole kuin muutama hoitaja, joka tekee kaikki työt. Tilanne on todella hullunkurinen.

Pekka Pylkkönen

Mitä se hoitaja tekee jos ei pese, syötä tai siivoa? Eikös se koko homma ole lähinnä sitä? Vaikka olisi sairaalassa osastolla, sitä varsinaista sairaanhoitoa ei kuitenkaan ole kuin todella vähän. Pääasiassa odotellaan lääkäriä.

Ihan uteliaisuuttani kysyn, en lainkaan vastusta (edullisempia) apukäsiä sinne.

Käyttäjän PekkaSiikala11 kuva
Pekka Siikala

Tuskin nuo yksityiset vanhainkodit kuolemantehtaita ovat, sillä ne saavat tulonsa pelkästään elävistä asiakkaista. Epäilemättä asia on syytä tutkia, kuten parhaillaan kai tehdäänkin, sillä edes markkintaloudessa ei aina toimita viisaimmalla mahdollisella tavalla.

Kymmenen työntekijän irtisanoutuminen noin lyhyen ajan sisällä on itse asiassa huolestuttavampi tieto kuin kuuden vanhuksen kuolema, koska kuuden vanhuksen kuolemaan ei tarvita kuin kuusi hyvin huonokuntoista vanhusta ja vähän sattumaa, mutta kymmenen työntekijän irtisanoutumiseen tarvitaan paljon enemmän.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Niin. Ihmettelen suuresti, että tästä vasta nyt karanneiden tai kadonneiden vanhusten asiasta on tullut näin iso asia, vaikka vanhusten kalastelu ties-mistä alkoi isolla kädellä jo yli kymmenen vuotta sitten.

Hyvin huomaa, että paremmistoa ei kiinnosta perusasiat kuin ennen vaaleja.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Minulla olisi ehdotus, millä saataisiin jokainen karannut/kadonnut vanhus nopeasti oikean avun piiriin. Ranneketju, jota ei saa irti, tai sitten jonkinlainen siru paikkaan, josta sitä ei saa irti.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Ai saakuri, pahoittelen. Ihmiselle ei saa noin tehdä. Paljon parempi on se, että kujalla olevaa ihmistä etsitään kaikkien viranomaisten toimesta kaksi päivää, ja löydetään hänet koiran avulla kuolleena muutaman päivän päästä.

Sirut ja rannekkeet ovat natsisaksaa...

Vai mitä?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Saahan sen rannekkeen tai sirun laittaa ko. henkilön suostumuksella, sen varmasti tiedätkin. Ilman suostumusta, no jaa, perusteluita kyllä riittäisi sen puolesta.

Samuli Karjalainen

Toivottavasti Perussuomalaiset voivat saada muutosta asiaan. Meikäläisen pitää säästää Belgian matkaa varten ellei meno muutu. Eutanasia on tietääkseni Belgiassa ja Hollannissa laillista ulkomaalaisille. Minä en salli kasvottoman kapitalistin tai valtiokapitalistin rahastaa vanhempiani kiduttamalla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hallituksessa on ollut jokainen puolue:

Professori Marja Vaarama laski jo 1980-luvun lopussa, kuinka monta hoitajaa vanhustenhuollossa tarvitaan hoidettavaa kohti. Siitä lähtien hän on tehnyt päättäjien pyynnöstä aina vain uusia selvityksiä. Asiantuntijoita ei ole kuunneltu, ja se on Suomen vanhustenhoidon suurin skandaali, Vaarama sanoo.

https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000005986064.html

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Olisikohan taas päässyt Aleksilta mopo käsistä. Ei ole eka kerta. Mikä on Aleksin ratkaisu ongelmaan muuta kuin asioitten päivittely?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ei muuta kuin pari-kolme aseellista pankkiryöstöä, jos kunto alkaa vanhempana huonontua. Riittävä uhka, parit laukaukset pankin kattoon ja vaikka vähän uhkailisi vielä poliiseja. Saaliista viis, vankilan puolesta järjestyy hoito. Laissa se määrätään ja oikeusasiamiehen kanslia vahvistaa. Hoito on varmasti parempaa kuin yksityisellä.

https://www.oikeusasiamies.fi/fi/ratkaisut/-/eoar/...

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Aika villiä se meno on noissa asioissa ollut niin kauan kuin muistan (ei toki kaikkialla). Ehkä tällä vuosituhannella tosin mennyt koko ajan tavallistakin hektisemmäksi. Hyvä tietenkin että edes nyt puututaan ( tai luvataan sitä ja tätä puuttumisesta ja asioiden parantamisesta, koska vaalit). En erityisen toiveikas ole paremmasta... toivottavasti olen väärässä.

Aleksilla uutiset tuntuvat menevän vähän tunteisiin. Tietenkin mikäli nuo tapaukset (tosiaan jäävuoren huippu) iskevät päin nenua täysin uusina....
Kannattaa myös ehkä "vaatia" vasta sitten, kun on jotain mahdollisuuksia uskottavasti vaatia - jos taktisesti sittenkään, mikäli muutosta saa vähemmän "vaativilla" metodeilla.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Niinpä. Näiden asioiden kanssa työskentelevät ovat valitelleet aisoista jo pitkään, mutta jostakin syystä se ei ole ketään kiinnostanut. Melko hupaisaa, että nyt, varsinkin vasemmistolaiset yrittävät tämän nojalla kiillottaa kilpeään, vaikka varmuudella ovat olleet tietoisia asian tilasta jo ainakin vuosikymmenen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Lähes kaikkien on täytynyt olla tietoisia.. elleivät ole olleet sokeita. Tai sitten kuplamme eivät vain kohtaa. Mediahärdelli sitten erikseen.. onko se vain keino saada nyt pisteitä vai ovatko jotkut aidosti olleet tietämättöminä..

Toimituksen poiminnat