*

AleksiNiskanen

Kaikki blogit puheenaiheesta Olut

Kummanko oluen ostaisit?

Hallituksen esitys alkoholilaiksi on eduskunnassa. Lain käsittelystä poikkeuksellisen tekee se, että hallituspuolueiden kansanedustajille on annettu vapaat kädet sen suhteen, sallitaanko jatkossa myös 4,8 - 5,5 -prosenttisten alkoholituotteiden myynti päivittäistavarakaupoissa vai ei. Asia on puhtaasti yksittäisten kansanedustajien käsissä, jos myös opposition edustajilla on vapaat kädet.

 

Suomi The Guardianin etusivulla

Kas, olemme päässeet brittilehti The Guardianin nettijulkaisun etusivulle. Emmekä lainkaan omasta ansiostamme. - Totta puhuen, mietin hetken kuuluisiko tämä aihe Vapaavuoroon, mutta otetaan nyt tänne. 

 

Kuten valveutuneet kotimaan uutisten seuraajat jo ehkä tietävät, päätti Jukolan viestiin osallistunut brittiseurue pistäytyä Venäjällä, urheilunsa päätteeksi. Eihän se naapurimaa ole kaukana Joensuusta, totta kai kannattaa juoda muutama olut rajavyöhykkeellä ja peräti rajan takanakin. En linkitä tähän kotimaan uutisia, mutta tässä ulkomailta: 

Alkoholilain kokonaisuudistus etenee

Hallitusryhmät ovat sopineet siitä, että alkoholilain kokonaisuudistus tuodaan eduskunnan käsittelyyn eduskuntaan siinä muodossa, jonka hallitus sopi jo runsas vuosi sitten. Sen myötä kaupassa myytävien alkoholijuomien enimmäisalkoholipitoisuus nousee 5,5%:in ja valmistustaparajoituksista luovutaan.

Alun perin tämän lain piti olla voimassa jo tämän vuoden alussa. Nyt hallitus pyrkii saamaan lain voimaan vuoden 2018 alusta.

https://yle.fi/uutiset/3-9681755

Oluen pitkä tie kaupan hyllyille

1919 astui Suomessa voimaan kieltolaki. Sen mukaan kaikkien yli 2 tilavuusprosenttia sisältävien alkoholijuomien valmistaminen, varastointi ja myynti oli kielletty. Tämä laki oli voimassa aina vuoteen 1932. Sen jälkeen valtion monopoliasemassa olevat viinakaupat kaupungeissa "hoitivat" alkoholin laillisen jakelun Suomessa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kieltolaki

Sovintoesitys alkoholilainsäädännön uudistamiseksi

Ylen muutama tunti sitten tulleen uutisen mukaan suurin osa sosiaali-ja terveysvaliokunnan jäsenistä on sitä mieltä, että viiniä, vahvoja oluita tai limuviinoja ei tule tuoda ruokakauppaan.

Asiasta väännetään kättä hallituksessa. Kokoomus ja perussuomalaiset ovat valmiita höllennyksiin ja keskusta ei.

Minusta molemmat osapuolet ovat sekä oikeassa että väärässä.

Meille on kerrottu, että Alko...

... palvelee asiantuntevasti ja ystävällisesti.

... ylläpitää tarpeita hyvin vastaavaa, kattavaa myymäläverkkoa.

... saa kokonsa vuoksi erittäin hyvät ostoehdot.

... on tehokas toimija.

... tarjoaa kattavan ja monipuolisen valikoiman.

... on kansan keskuudessa pidetty ja arvostettu tuotemerkki.

 

Olut, lisämausteilla...

Juuri nyt ollaan Saksassa melko lailla ymmällä Münchenin Umweltinstitut:in tuoreesta tutkimustuloksesta, josta käy ilmi että lähes kaikki tunnetut olutmerkit sisältävät rikkaruohotorjunta-aine glyfosaattia (tunnettua "Roundup":ia) ja vieläpä reippaasti yli sallitun rajan. Pitoisuudet vaihtelevat 0,46 ja 29,74 mikrogramman välillä kun juomaveden suurin sallittu pitoisuus on 0,1 mikrogrammaa/litra (µg/l).

Olut luo elinvoimaa - myös maaseudulle

Oletko koskaan ajatellut, että olut on suomalainen luonnontuote, joka tuo elantoa yli tuhannelle suomalaiselle maanviljelijälle? Tai että suomalaisella panimoteollisuudella olisi valtaisa kasvupotentiaali, jos vain antaisimme sille mahdollisuuden? Valitettavasti trendi on viimeisinä vuosina ollut päinvastainen. Olemme vaikeuttaneet alkoholipolitiikallamme tarpeettomasti kotimaisen panimoteollisuuden toimintaedellytyksiä.

Oluttiedon ja -terminologian koulutus tarpeen

Suomalainen olutjournalismi on vain reilun kolmen vuosikymmenen ikäinen. Se on kuitenkin ollut voimissaan pidemmän ajan kuin suuri osa käsityöoluista makukokemuksensa ammentava sukupolvi on nauttinut oluitaan tai edes elänyt.

Olutjournalismimme kulmakiveksi voidaan laskea edesmenneen lehtimiehen ja kirjailijan Unto Tikkasen aloittama olutkoulu Uudessa-Suomessa 1980-luvun alussa. Unto teki vuosikymmenet uraauurtavaa työtä sekä olutkulttuurin että alan journalismin eteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä